Tecnologia

L'Institut Francesc Ribalta, seleccionat per participar al certamen de robòtica RetoTech

Entre els 30 instituts seleccionats per participar a RetoTech (certamen de robòtica de la Fundació Endesa que compta amb la col·laboració del Departament d'Educació hi ha dos instituts de la demarcació de Lleida: INS Torre Vicens (Lleida, Segrià) i Institut Francesc Ribalta (Solsona, Solsonès)

per Redacció, Solsona | 15 de desembre de 2020 a les 17:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fundació Endesa i el Departament d'Educació han fet públics els noms dels 30 instituts catalans seleccionats per participar als Premis Retotech. RetoTech és un projecte de programació totalment gratuït que facilita als centres participants la formació i el material necessari (kit de robòtica i impressora 3D) per dur a terme un repte tecnològic a l'aula. En la convocatòria s'anunciaven 20 places disponibles, però finalment, han estat 30 els centres escollits a causa de l'alt grau de participació i interès que ha generat entre la comunitat educativa. 
 El programa, que arriba per primer cop a Catalunya, facilita als centres escollits un kit de robòtica, una impressora 3D i la formació necessària per dur a terme el projecte i presentar-lo al certamen


A causa de l’elevat nombre de candidatures presentades, s’ha incrementat el nombre de places previstes que inicialment havien de ser 20 

L’objectiu de la iniciativa, en la qual hi està col·laborant de manera activa manera activa la Direcció General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital del Departament d’Educació, és fomentar les vocacions en els àmbits científics i tecnològics entre els més jovesRetoTech és un projecte de caràcter formatiu que fomenta l'emprenedoria tecnològica. El programa planteja un repte al personal docent i als estudiants dels centres educatius participants per tal que desenvolupin iniciatives tecnològiques innovadores encaminades a resoldre necessitats reals del seu entorn escolar o social. Per fer-ho, la Fundació Endesa els facilitarà 10 kits de robòtica basats en la plataforma de software i hardware Arduino (ZUM kit) i una impressora 3D Witbox Go!. Així mateix, els professors del centre rebran formació online i seguiment continuat a través de la plataforma de formació de RetoTech Fundació Endesa, amb el suport de l'equip de BQ Educació. Aquesta formació estarà reconeguda en el Pla de Formació del Professorat del Departament d'Educació. Els alumnes, guiats pel seu tutor, hauran de presentar un projecte final on es combinin elements impresos en 3D amb robòtica i una aplicació mòbil ad hoc.

La col·laboració del Departament d'Educació amb Endesa en el projecte RetoTech s'emmarca en el desplegament d'actuacions del Pla interdepartamental STEMcat, aprovat per AdG de setembre de 2019, per l'impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i en matemàtiques (conegudes per les seves sigles angleses com a STEM) i, concretament, en el programa d'innovació pedagògica STEAMcat que desenvolupa el Departament d'Educació en un conjunt de centres de primària i secundària. Les línies d'actuació del programa STEAMcat contemplen la formació del professorat en els àmbits científics, tecnològics, artístic i matemàtic, el treball de les competències STEAM entre l'alumnat de l'educació obligatòria i desenvolupar procediments per fer-ne l'avaluació, la participació de les empreses del sector a l'escola, i promoure la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, les arts i les matemàtiques a la societat.

Des del llançament de RetoTech l'any 2015, i en les sis edicions que s'han fet, inclosa aquesta última, hi participaran 28.941 alumnes i 1.932 professors. Enguany, s'han acabat cobrint un total de 200 places, de 339 sol·licituds rebudes, entre els centres d'Andalusia, Aragó, Balears, Catalunya, Extremadura i la Comunitat de Madrid.  

 

Participació