Costums i tradicions

La clavellineta, el dolç típic solsoní de cada 21 de novembre

per TuNoEtsDeSolsona si no saps , Solsona, 21 de novembre de 2020 a les 17:29 |
Segurament una clavellineta pot ser més d’una cosa, material o immaterial, però per als solsonins és una cosa molt concreta i ben identificada. Ens ho explica el solsoní Miquel Boix, a través del seu bloc Tu no ets de Solsona si ...

Així doncs, què és una clavellineta a Solsona?


Si pregunteu a Solsona que és una clavellineta, i esteu de sort de fer-ho amb algú que les coneix, es possible que us diguin que és com un petit pa de pessic que es ven el 21 i 22 de novembre per celebrar la festivitat de la Presentació de la Mare de Déu al Temple, i que abans les nenes cantaven una cançó que començava amb “Qui la ballarà la Clavellineta …“.

Per tant, per a mols solsonins, la clavellineta és un pa de pessic de ració individual que venen en algunes pastisseries i forns de pa de Solsona amb motiu de celebració de la festa de la Presentació de la Mare de Déu, el 21 de novembre, i també el dia 22 de novembre, dia de santa Cecília i patrona dels músics. 


Sí esteu més de sort, us explicaran que era la festa que les monges feien per celebrar la festivitat de pa

Presentació de la Mare de Déu el 21 de novembreLa presentació i la clavellineta

A Solsona hem sentir a parlar i hem viscut la festa de la Presentació i de la clavellineta. Una festa de component religiós en la que se celebrava la presentació de la Verge Maria al temple. Se celebrava el 21 de novembre.

Té els seus origens durant l’any 1608 a Bordeus, dos anys desprès de la fundació de la primera escola i n’és la impulsora Joana de Lestonnac, la fundadora de la Companyia de Maria.

A la nostra ciutat la festa tenia una celebració religiosa en processó fins a la plaça Major. Allà, les alumnes, vestides de gala (vel, guants, punys i mitjons blancs), recitaven poemes i cançons de l’època: “Glòria a la Immaculada” …

Desprès es feia festa i se celebrava amb projeccions de pel·lícules de “el gordo y el flaco”.

La clavellineta era el berenar típic d’aquesta diada. És una pasta que encara fan algunes pastisseries el 21 de novembre. És feta de pa de pessic i se solia acompanyar d’una mandarina. Moltes ex-alumnes es reunien desprès del seu pas per l’Escola i feien aquest berenar. És una tradició de més de cent anys poc coneguda per les generacions més joves.

Segons el diccionari català-valencià-balear la clavellineta és: un joc o dansa que fan les noies, formant rotllo al voltant d una noia que està agenollada al mig (Solsona).

Existeix també una cançó que parla de la cavellineta que diu així (clica aquí).Efectivament, segons el diccionari català-valencià-balear (Alcover-moll) la definició és la següent:

CLAVELLINETA f., dim.
per clavellina. a) La clavellineta: joc o dansa que fan les noies, formant rotllo al voltant d una noia que està agenollada al mig (Solsona, Calasseit). Li aguanten el vestit i canten: «La clavellineta qui la rodarà? La senyora mestra, que té bona mà» (Calasseit). Hi ha localitats on aquest joc es diu la clavellinera (cf. la descripció que en fa Sixt Vilà en Catalana, vi, 92).Cançó “la Clavellineta de Solsona”

“La clavellineta” (Solsona) va ser enregistrada entre 1956 i 1969 per Manuel García Matos i publicada en la “Antología del Folklore Musical de España. Segunda Selección (1970) Género: Tradicional Cataluña”.

És una cançó infantil que a la ciutat de Solsona acostumaven cantar les nenes cada any durant amb motiu de celebració de la festa de la Presentació de la Mare de Déu, el 21 de novembre, i que també cantaven el dia 22 de novembre, dia de santa Cecília i patrona dels músics.

Qui la ballarà
la Clavellineta?
Qui la ballarà,
sis diners n’haurà.

Balli-la vostè
senyora Francisca.
Balli-la vostè
que la balla bé.

Una tiradeta,
una camadeta.
Cap aquí, cap allà
cadascú a la seva ma.

El canonge Blanc
n’ha fet fer un mató,
per donar a les noies
i a les monges no.

Això pla que sí,
això pla que no,
ja l’han tret de casa
l’home Tarralló.

https://porverita.wordpress.com/la-clavellineta-lerida/

 

Participació