Medi Ambient

La Fundació Volem Feina se suma a la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020

WASTE WATCHERS: Quants kg de residus evitem amb les vendes de la Fundació Volem Feina?(del 21 al 29 de novembre)

per Ramon Estany , Solsona, 19 de novembre de 2020 a les 11:15 |
La botiga de 2a mà de Volem Feina al Carrer Castell serà un dels punts on es realitzarà l'activitat de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020

Malgrat la situació de pandèmia, a Catalunya enguany hi participen 260 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions educatives, altres institucions i ciutadans particulars. La major part de les accions proposades són virtuals, des de concursos i reptes, a sessions o seminaris en línia, “neteges digitals” i algun petit acte presencial, tallers de reparació i de residu zero a casa. Es poden consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, públic a qui van dirigides a l’agenda d’activitats de la Setmana.

A Solsona, la Botiga Zona R del carrer Castell i el magatzem de la Fundació Volem Feina realitzarà aquesta setmana un WASTE WATCHERS per mostrar quants kg de residus evitem amb les vendes de la Fundació Volem Feina?

Aquesta activitat consisteix en què durant la setmana, es pesaran els diferents articles que adquireixin els clients de les botigues de la Fundació Volem Feina i la Zona R i s’anotarà en un llistat els kg de residus evitats. Durant l’activitat hi haurà personal que difondrà la importància de la reutilització. Al cap del dia es farà el càlcul dels kg d’emissions de CO2 evitades a través de la calculadora ambiental d’Aeress. A més, també a través de la calculadora social d’Aeress es calcularà el valor social generat amb les compres que fa la gent a les nostres botigues. Posteriorment, es farà difusió dels resultats obtinguts través de les xarxes socials.

L'any passat, gràcies a les donacions dels ciutadans a la Fundació Volem Feina i gràcies a la gent que compra producte de segona mà, durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2019, es van evitar 482,5 kg de residus, que equivalen a 4.324 kg de CO2 evitats i es va generar 79,5 h de treball social.


Els residus “invisibles”
Cada edició de la Setmana posa èmfasi en una temàtica específica. Enguany és la dels residus “invisibles”, en referència a la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part d’aquests residus no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Juntament amb la petjada que generen sobre el medi ambient, també produeixen emissions de CO2 i suposen un cost molt elevat per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en definitiva, no ser tòxics quan es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i, per tant, la quantitat de residus generats en el procés de fabricació.


Accions arreu d’Europa
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (European Week for Waste Reduction, EWWR) va néixer al 2009 en el marc del Programa LIFE, gràcies a l’empenta de diversos estats i regions i a la participació continuada de diferents entitats. En 12 anys ha esdevingut un projecte referent a Europa, amb la participació de més 40 regions de 33 països que celebren la Setmana, cada any, amb més de 16.000 accions, de les quals gairebé un miler són catalanes.

El projecte ha rebut diversos reconeixements, des del Premi Best of the Best dels Projectes LIFE de l’any 2013 fins al reconeixement del Parlament Europeu l’any 2015. Actualment, fora del Programa LIFE, té un comitè directiu format per membres destacats de la Comissió Europea i del Comitè de Regions d’Europa, on hi ha 10 altres entitats, entre les quals, l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Participació