Escola Arrels

​17+1: En quina societat vivim?

Amb quins ulls es mira la societat una jove a les portes de la majoria d’edat? La Maria Moreno, estudiant de 2 n de batxillerat de l’Escola Arrels, va expressar en una exposició de 18 fotografies artístiques els principals valors i contravalors de la societat actual des de la seva visió.

per Redacció , Solsona, 16 d'octubre de 2020 a les 14:17 |

Les fotografies anaven acompanyades de petites reflexions filo-sociològiques que convidaven al públic a reflexionar sobre la societat en què vivim.
Pel que fa al procés de creació, la Maria ens explica que no va tenir un inici determinat, sinó que eren reflexions i pensaments seus que portava dins des de feia molt temps. Per tant, el que ha fet ha estat transmetre’ls a través de la paraula i retratar-los en fotografies. Segons la Maria, «17+1 són els ulls sincers de l’adolescent perdut que demostra que és més que això».


Durant la setmana de la Festa Major, un total de 327 persones van passar per la biblioteca Carles Morató a veure l’exposició, que va rebre un gran suport per part del públic de totes les edats. En els comentaris recollits durant aquells dies, el públic expressava que, mitjançant fotografies inquietants i textos que fan replantejar-te les coses, 17+1 aconsegueix trencar els prejudicis de l’adolescent ignorant i expressa moltes coses que ningú no diu.

Actualment, l’exposició es troba a Arrels II per convidar a la reflexió a tot l’alumnat de

secundària. De fet, aquestes setmanes joves d’ESO i batxillerat ja hi han passat i el projecte de la Maria s’està convertint en una oportunitat de treball transversal entre diverses àrees i cursos.

A 3 r d’ESO, per exemple, l’exposició s’està treballant des de l’àrea de visual i plàstica per introduir el tema de la fotografia a partir d’un anàlisi visual de la imatge: la intenció de la fotògrafa, la composició, l’enquadrament, la tècnica, l'enfocament, la distribució de pesos... A continuació, des de religió i l’optativa d’art, tractaran el fons, és a dir, la reflexió sobre el valor o contravalor que cada imatge ens vol transmetre com ara la llibertat, el conformisme, les aparences, la desorientació, l’amor, el materialisme, la rebeldia...

En canvi, A 1 r d’ESO han aprofitat algunes sessions de tutoria per visitar-la, reflexionar al voltant dels valors que evoquen les imatges i els textos, i donar la visió que tenen els més joves de l’escola.

Finalment, una de les darreres parts del treball de recerca de la Maria serà analitzar les
diverses perspectives de tots els joves que han volgut dir la seva després de visitar 17+1.
Mitjançant un qüestionari, la Maria convida a tothom a expressar-se sense tabús, a obrir-se, a sentir-se lliures per dir el que vulguin i els encoratja a confiar en ells mateixos i no tenir por de ser qui són.

 

Participació