Arxiu Comarcal

​Arxiu Comarcal del Solsonès: 25 anys de servei a la comarca

per Redacció , Solsonès, 14 d'octubre de 2020 a les 16:58 |
Aquest 2020 l’Arxiu Comarcal del Solsonès ha complert els seus primers vint-i-cinc anys. A començament d’any hi havia la previsió de dur a terme diversos actes culturals en commemoració d’aquesta efemèride. Malauradament, però, la situació que hem viscut i estem vivint de pandèmia ens ha portat a replantejar els actes que teníem previstos. Malgrat tot, per donar visibilitat a aquest esdeveniment hem confeccionat unes lones de gran format, on s’hi representen els objectius i les funcions bàsics que són propis de la nostra institució: difusió, conservació, servei i recerca. Esperem que per molts més anys puguem continuar duent a terme aquesta tasca. 

L’Arxiu Comarcal del Solsonès (ACS), que forma part de la Xarxa d’Arxius de la Generalitat, va ser inaugurat el 30 de març de l’any 1995. El conveni de creació s’havia signat el 31 de gener de l’any 1984. En l’actualitat custodia més de 1000 metres lineals de documentació i, cronològicament, abraça des del segle XIII fins als nostres dies.


Dels fons documentals que el conformen destaquen: l’Arxiu de la Ciutat de Solsona i l’antic notarial del districte de Solsona;  al seu costat, cal afegir-ne, per la seva especial importància, el fons fotogràfic Josep Maria Vicens i Purgimon  [1910-1955] i un nombre destacat de fons del teixit associatiu solsoní: l’Orfeó Nova Solsona, l’Associació de Festes del Carnaval etc. El 2010, l’Arxiu va complir quinze anys; durant aquest període ha aplegat més de 160 fons documentals i col·leccions i ha assolit una forta implicació amb la societat solsonina. 

L’Arxiu està molt relacionat amb el territori i, ja des del seu naixement, va tenir una gran vocació territorial. Aquesta realitat es fa palesa en molts fets: per exemple, més del 89% dels fons documentals de l’administració local es troben a l’Arxiu Comarcal. Les seves dependències ocupen una part de l’antic Hospital Llobera, destacat edifici del gòtic civil català. 

 

Participació