Món Rural

Raiels celebra 5 anys de desenvolupament local al món rural

Coincidint amb el Dia de la Dona Rural, la cooperativa fa un repàs a la seva trajectòria

per Redacció , Solsonès, 14 d'octubre de 2020 a les 14:33 |
La Núria Serena, la Núria Alamon i la Judit Pardos són les tres sòcies de la cooperativa Raiels. Font: Raiels

Raiels celebra el 15 d'octubre el seu cinquè aniversari, fent el pas enguany com a cooperativa de treball sense ànim de lucre en l'àmbit del desenvolupament local. Raiels va néixer el 2015, amb la vocació de treballar pel territori i les persones que hi viuen, duent a terme projectes "per a posar en valor allò que cada territori té, l'identifica i el fa únic", segons expliquen les tres sòcies Núria Serena, Judit Pardos i Núria Alamon. Raiels elabora plans d'acció i plans estratègics i actua de manera transversal en els seus projectes, "des de la ideació al disseny i l'execució", segons Judit Pardos. 

Territoris vius


El seu objectiu principal és aportar solucions que generin desenvolupament local. "Volem territoris vius, amb persones que hi viuen i que hi treballen, i apostem per la innovació social, econòmica i ambiental des de la ruralitat", afegeixen les tres integrants. La coordinació de la fira de la mongeta de Castellfollit del Boix, el Pla d'Actuació Municipal de Juneda (2020-2025), l'acompanyament al Pla Sectorial de Medi Ambient de la Cerdanya, així com al col·lectiu de Cuineres i cuiners Slow Food km0 o a l'Associació de Turisme de la Vall de Lord són alguns dels projectes que acaben de dibuixar els seus quatre àmbits d'actuació: Pagesia, gastronomia i producte local; Turisme, patrimoni i artesania; Territori i innovació social; Transició ecològica i sostenibilitat

Durant aquests cinc anys, han anat ampliant l'àmbit territorial d'actuació. Raiels ha treballat a nivell comarcal, amb projectes com ara el COOP'ART, de suport integral a l'artesania artística a la comarca de la Selva, i a nivell de micropobles i pobles petits, definint fulls de ruta estratègics per obrir noves oportunitats d'ocupació en zones que pateixen despoblament, èxode de joves i envelliment de la població. "Volem apropar al món rural metodologies com ara la participació ciutadana, que solen identificar-se més aviat amb les zones urbanes", explica Núria Alamon.


Vincles i valors

Raiels també porta a terme la coordinació de networkings entre produccions agroalimentàries locals i altres sectors com ara la restauració, el comerç o els allotjaments turístics, treballant sobretot les parts de connexió i comercialització, com en el cas dels Enxarxa't. "A Raiels som així, empatitzem, acompanyem, escoltem. Ens situem de manera horitzontal, al costat les persones que formen part dels projectes", afegeix Núria Serena.


"Volem seguir sent motor de canvi i corretja de transmissió de coneixements, amb els valors que sempre ens han definit, que són l'empatia, la flexibilitat, la col·laboració i el compromís amb el territori, les persones, l'entorn i la cultura", comenten les tres sòcies, que també donen suport a l'apoderament d'aquells col·lectius fins ara menys visibles o amb menys igualtat d'oportunitats en el territori rural per fer aflorar la seva veu i capacitat de decisió: des de les dones, al jovent i la gent gran.

Les tres integrants de la cooperativa portaven més de 15 anys d'experiència treballant al món rural quan van decidir ajuntar-se i engegar el projecte. Darrerament han entrat a formar part de xarxes com ara la cooperativa rural Territori de Masies Coop i la XES (Xarxa d'Economia Solidària) i han entrat al mapa Pam a Pam de l'Economia Social i Solidària. El nom "Raiels" prové de la varietat dialectal de la paraula arrels. "Per a nosaltres, les arrels d'un territori tenen la mateixa funció que les arrels d'una planta: aferrar-se a la terra per aportar-li estabilitat, facilitar-ne el creixement i l'esplendor", conclouen.

 

Participació