Medi Ambient

S'inicia a La Coma i la Pedra la campanya de tractament de control de la processionària del pi

per Ramon Estany, La Coma i la Pedra | 9 d'octubre de 2020 a les 11:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


D'acord amb les gestions realitzades l'ajuntament de la Coma i la Pedra ha comunicat que la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya, iniciarà la campanya de tractament de control de la processionària del Pi al municipi.
La Data Inici Prevista és el 7 d'Octubre 2020

Tindrà una durada d'entre 2-3 setmanes en funció de les condiciones climatològiques
Se seguirà un tractament aeri amb helicòpter i aplicació a Ultra Baix volum (3 l/ha) del producte biològic Bacillus thuringiensis kurstaki.

Afectarà l'espai forestal municipal dels nuclis de la Coma, la Pedra i Port del Comte
Es recomana prendre les precaucions habituals envers aquests tipus actuacionsEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té en marxa la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi. En total, es tractarà una superfície de 15.000 ha de 8 comarques i 23 municipis. En aquesta campanya, es tractaran menys hectàrees que l’any passat, ja que n’hi ha menys amb afectació greu.


El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que s’aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb els estudis d’avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, la qual cosa en demostra l’efectivitat. Enguany, el nivell d’afectació és inferior a causa de raons meteorològiques, però sobretot a l’esforç en mantenir els nivells de tractaments aeris de control dels darrers anys.

El percentatge de les pinedes amb algun grau d’afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 20%. El que continua disminuint són les afectacions més greus, i les que provoquen les molèsties més importants pel que fa a salut, ramaderia, oci i paisatge (que ja són inferiors a 20.000 hectàrees). L’any 2016, les afectacions greus eren de quasi 60.000 hectàrees; aquest any 2020, són de 13.300.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton, i  l’objectiu d’aquests tractaments no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l’equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que, a més d’ocasionar importants perjudicis a les economies locals (turisme rural, ramaderia, sector forestal...), origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

 

Participació