Cultura

​Cardona acull una exposició de Mn. Joan Serra i Vilaró amb motiu dels cinquanta anys del seu llegat

per Ramon Estany, Cardona | 27 de setembre de 2020 a les 07:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Cardona acull, des del dia 17 de setembre, l’exposició itinerant “Joan Serra i Vilaró. 1879-1969. 50 anys del llegat d’un pioner”. L’exposició, gestada l’any passat des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort, vol recordar la figura i la tasca cabdal per a l’arqueologia catalana d’aquest home d’església.

En homenatge seu, diverses institucions catalanes, a Tarragona, Solsona, Bagà i Cardona, ciutats on mossèn Joan Serra i Vilaró va establir forts lligams, han anat posant en relleu el llegat d’aquest pioner del patrimoni a Catalunya. Ho han fet amb un seguit d’actes commemoratius que s’han anat desenvolupant des del novembre de 2019 i, malgrat l’aturada causada per la Covid-19, han pogut prosseguir fins arribar ara a Cardona, vila que el va veure néixer l’1 de març de 1879. En aquesta vila, a més, va desenvolupar una gran part de la seva activitat tant en relació al nostre patrimoni arqueològic com en la recerca d’arxiu i en la divulgació de la nostra història.


L'any 1953, l'Ajuntament de Cardona va reconèixer els seus mèrits en el camp de la història i de l’arqueologia amb la concessió del títol de fill predilecte i la medalla d'or de la vila. Aleshores, ja havia començat la redacció d’una segona Història de Cardona, en cinc volums, dels quals se’n van editar tres, entre 1962 i 1968. La seva mort, esdevinguda a Tarragona el 27 d’octubre de 1969, a l’edat de noranta anys, va impedir l’edició dels altres dos volums.

L’exposició, en la qual ha col•laborat l’Arxiu Històric de Cardona, es pot veure de dimarts a diumenge de 10:00 a 15:00 h a l’edifici de la cafeteria del Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

L’acte de cloenda serà presidit per l’Honorable Senyora, Àngels Ponsa, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i se celebrarà el dissabte 3 d’octubre, a les 19:00 h. La conferència de cloenda, “Joan Serra Vilaró: arxiver i historiador”, anirà a càrrec de Xavier Pedrals, director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà i gran coneixedor de la seva biografia.

Serà necessari reservar prèviament l’entrada a la cloenda a inscripcions2@cardona.cat i seguir tots els protocols i recomanacions previstos per la Covid-19.

 

Participació