Festa Major

IMATGES Els gegants i demés improperis tornen al Quarto

Després d'estar exposats als Claustres de la Catedral durant la Festa Major

per Ramon Estany, Solsona | 15 de setembre de 2020 a les 08:17 |
Els gegants de Solsona, davant l'altar de la Catedral de Solsona | Ramon Estany
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Diumenge al vespre, els geganters de Solsona van procedir a desmuntar Viu la Festa Major 2020, l'exposició sobre la Festa Major que s'ha pogut visitar aquests dies als Claustres de la Catedral. Un per un, van anar sortint del recinte els elements folklòrics que han passat una Festa atípica al no poder ballar a la Plaça. L'Àliga, el Bou i els quatre gegants van sortir per la porta de la Plaça de la Catedral, mentre que la Mulassa i el Drac ho van fer per les escales del Palau Episcopal. D'aquesta manera, en silenci, i amb les primeres ombres del capvespre, retornaven a la seva llar, al Quarto dels Gegants.
 

Foto: Ramon Estany


D'aquesta exposició, (que ha rebut unes 2.500 visites, segons els Geganters, i que a través de les xarxes socials han donat les gràcies a tothom qui hi ha contribuït a fer-la possible i als que l'han visitat al llarg d’aquests dies) us deixem la breu explicació que es podia llegir en un dels seus plafons:

"Aquest any vivim una Festa Major diferent. Un sentiment que es traspassa de generació en generació i que, malgrat tot, està present als carrers, la música i la seva essència impregna la nostra ciutat. Enguany no és amb el ritual i la tradició que coneixem, però tot ens ho recorda. L'essència de les tradicions és un sentiment profund que surt del cor dels solsonins.

Foto: Ramon Estany


Al llarg de la història la festa ha estat suprimida o modificada, però sempre torna, la seva fortalesa al llarg de més de tres segles ens demostra l'estima dels solsonins i el que significa per a la ciutat. És un parèntesi, però possiblement l'enyorança ens farà més forts. Avui més que mai, volem fer un reconeixement a l'autèntica ànima de la Festa, a la gent que ho fa possible. Sense gent, no hi ha festa.

Foto: Ramon Estany


Dediquem aquesta exposició a totes les persones que ens han llegat el patrimoni cultural de la festa, però també aquelles que avui la fan possible: des dels balladors als músics passant pels portadors o trabucaires, solsonines i solsonins que fan que aquesta ciutat ens emocioni.

 

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany 

 

Participació