Festa Major

Una curiosa Mare de Déu del Claustre a l'exposició dels Geganters

per Ramon Estany, Solsona | 8 de setembre de 2020 a les 22:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat mes de juny, després de 262 anys de servei a la ciutat, les Monges de la Comunitat de l'Orde de la Companyia de Maria s'acomiadaven de Solsona. La sala principal de la comunitat estava presidida per una escultura de ceràmica de la mare de Déu del Claustre. Es tracta d'una de les poques representacions que continua representant a la imatge en la seva configuració barroca, és a dir, utilitzant les aigües com a setial, en record a la llegenda de la seva troballa.

Aquesta escultura es podria datar a l'entorn de finals del segle XIX o principis del XX. Per la seva vinculació amb la ciutat i la diòcesi la Comunitat l'ha dipositat a la Diòcesi de Solsona, a través del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, per el seu caràcter històric-devocional i a la vegada com el testimoni de la presència de la Companyia de Maria-Lestonnac a la nostra ciutat.


El retaule de la capella de la Mare de Déu del Claustre havia estat cremat durant la guerra del Francès de 1810. En la reforma i embelliment del cambril, la segona part del projecte consistia en la creació d'un nou pedestal per a la Marededéu.

Fins aquell moment se n'utilitzava un de reaprofitat de l'antic retaule barroc consistent en un pedestal de fusta i una cadireta que sustentava la imatge. La simbologia feia referència a la llegenda de la troballa dins el pou del claustre i en ell s'hi representaven les aigües. Aquesta representació no era un fet aïllat, sinó que es repetia en molts dels altars barrocs dels santuaris marians de casa nostra.


La intenció era representar amb la pròpia Marededéu  el fet llegendari de la seva troballa, que era simbòlicament l'acte fundacional del santuari.

 

Participació