AIMS

Una seixantena d'alumnes participaran a la 19a edició de l'Acadèmia de Música de Solsona

La covid-19 ha obligat a restringir la participació de l'alumnat estranger i s'ha fet una renovació del professorat

L'impulsor de l'AIMS, Peter Thiemann, i l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, amb el cartell de l'AIMS | Mar Martí
per Redacció, Solsona | 4 d'agost de 2020 a les 18:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) ha decidit tirar endavant al 19a edició del certamen tot i la pandèmia de la covid-19, i comptarà amb un total de 60 alumnes. Segons ha detallat el seu impulsor, Peter Thiemann, enguany s'ha reduït considerablement la presència d'alumnat internacional (un quart dels participants) i aquest s'ha restringit a l'espai Schengen. Entre el 9 i el 23 d'agost també es duran a terme 33 concerts a una quinzena de municipis diferents. Thiemann s'ha mostrat satisfet que el projecte s'hagi pogut tirar endavant i ha deixat clar que "la cultura és segura si es prenen totes les mesures". En aquesta edició també s'ha fet una renovació del professorat.

L'AIMS s'ha hagut d'adaptar a la covid-19 i ha reestructurat la seva 19a edició per fer-la compatible amb les mesures de seguretat que exigeix la pandèmia. D'aquesta manera, el projecte comptarà amb una seixantena de participants, la majoria de Catalunya i la resta de l'Estat. Pel que fa als estrangers, Thiemann ha dit que aquests provindran de països de l'espai Schengen com ara Alemanya, Suïssa, el Regne Unit, Itàlia, França i Finlàndia. En concret, una quarta part dels alumnes seran estrangers, a diferència d'altres anys que aquesta xifra era molt més elevada.


D'altra banda, s'han mantingut les actuacions que tradicionalment els alumnes de l'acadèmia fan en diversos espais de municipis de la comarca del Solsonès però també de comarques veïnes i enguany es faran un total de 33 actuacions. Per primer cop, s'hauran de reservar les entrades a través d'Internet i els espais tindran limitacions d'aforament. En concret, es faran 22 concerts en sales, teatres o esglésies, vuit concerts al carrer i tres seran concerts "socials". Les actuacions es faran en 15 municipis de set comarques diferents.

Pel que fa a la vessant de l'acadèmia, aquesta es divideix en l'Acadèmia d'Instruments de Vent i l'Acadèmia de Cordes i Piano. Els alumnes de vent estaran a Solsona entre els dies 7 i 14 d'agost, mentre que els alumnes de corda allargaran la seva estada fins el dia 24 d'agost. Durant aquest període, faran un intensiu d'aprenentatge i perfeccionament. Thiemann ha dit que pels alumnes no serà un AMIS "tan 'guai'" com altres anys degut a les mesures de restricció de la covid-19, ja que "no podran fer tanta vida social com altres edicions". Tot i això, ha assegurat que intentaran "que els alumnes no es trobin frustrats a nivell social".


Enguany també s'ha fet una renovació del professorat, ja que, tal com ha apuntat Thiemann "des del punt de vista artístic és interessant la innovació" i "és interessant i beneficiós per l'alumnat que hi hagi professors que enfoquen la pedagogia de l'instrument d'una altra manera".

Mesures de seguretat per la covid-19


Una de les novetats que s'han implementat a causa de la covid-19 és la venda de les entrades anticipades a través d'Internet. A més, les persones que tinguin entrada per un concert hauran d'accedir-hi amb mascareta, mantenir les distàncies de seguretat i fer ús dels gel hidroalcohòlics. Tampoc es repartiran programes de mà.

D'altra banda, tots els alumnes de fora estaran allotjats en habitacions individuals i no dobles i "estarà prohibit que hi hagi trobades entre habitacions". A més, Thiemann ha dit que s'ha decidit cancel·lar el projecte orquestral que va ser la gran novetat de l'any passat, ja que "posar 60 músics dalt d'un escenari era un risc que hem volgut eliminar".

 

Participació