Institut

Institut Francesc Ribalta: Ja som centre Batxibac!

per Redacció, Solsona | 10 de juliol de 2020 a les 09:58 |
Ada Santos, Claustre Montaner, Joana Salas, Marina Caelles, Rebeca Ramos
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Fa molts anys que l’Institut Francesc Ribalta persevera en l’aprenentatge de llengües estrangeres i és un del eixos que vertebren el nou projecte educatiu, tant en l’ESO com en el batxillerat.  Durant els quatre cursos d’Educació Secundària Obligatòria  s’ofereix el francès com a segona llengua estrangera garantint que, en acabar l’etapa, la gran majoria dels alumnes que l’hagin cursat, hagin adquirit el nivell necessari per a continuar els estudis postobligatoris en francès. 

Estem convençuts que, en el món en què vivim, la mobilitat i la relació amb altres països i cultures seran molt importants per als nostres alumnes quan s’incorporin al món educatiu superior, laboral, cultural o turístic. 

Per això vam considerar necessari que l’Institut participés en aquest projecte, i hem esdevingut el vuitè centre a oferir el batxibac de la Catalunya Central.

Però, què és el batxibac? És un currículum mixt que permet obtenir a la vegada el títol de baccalauréat francès i el títol de batxillerat espanyol complint amb els requisits que tots dos països van acordar el 10 de gener de 2008. Per accedir-hi, cal disposar del nivell B1 del Marc Europeu Comú de referència en llengua, que els alumnes de l’institut obtenen mitjançant una prova externa i implica cursar un terç de l'horari de batxillerat en llengua francesa, 10 hores setmanals. 
Matèries: 1r batx. 2n batx.
CAT FR CAT FR
Llengua Catalana i Literatura 2   2  
Llengua Castellana i Literatura 2 (CAST)   2 (CAST)  
Llengua Estrangera: Francès   3   3
Educació Física 2      
Ciències per al món contemporani   2    
Filosofia 2      
Història     3  
Història de la filosofia     3  
Tres matèries de modalitat   (3 x 4h) 12   12  
Història de França   2   2
Literatura Francesa   2   2
Estada lingüística a l’estranger   2    
Treball de recerca       2
Tutoria 1   1  
Total d’hores: 21 11 23 9
 

Aquest programa de doble titulació permet aconseguir simultàniament els dos títols nacionals en acabar aquesta formació postobligatòria i obre vies d'accés a la universitat al nivell nacional (com a alumnes de batxillerat ordinari i com a alumnes de batxibac)  i a països de parla francòfona en les mateixes condicions que els alumnes amb el baccalauréat francès. 

El batxibac té com a objectius validar els estudis de formació multicultural i multilingüe, afavorir la mobilitat dels joves en l’espai europeu i facilitar la inserció professional i la mobilitat dins del món del treball, tot donant a l’alumnat que l’ha cursat el plus de coneixement d’una llengua i cultura que ens són molt properes.Des de l’Institut estem molt engrescats amb aquest nou projecte!
Per al proper curs comptem amb la participació de cinc alumnes que van considerar que cursar-lo s'ajustava a les seves expectatives de futur.  


La meva experiència amb el francès ha estat bona. Els idiomes no sempre han sigut el meu fort, però tot i així m’agrada aprendre’n de nous. He triat de fer el batxibac perquè penso que és una bona oportunitat per a millorar i aprendre un nou idioma i, a més a més, t’obre més portes a l’hora d’entrar a la universitat. També és molt útil si vols anar a estudiar a fora. ADA SANTOS

Em va cridar l’atenció la idea de fer el batxibac ja que trobo que el francès és una llengua molt interessant i m’agrada molt aprendre-la. A més, penso que avui dia, l’estudi de llengües és molt important tant acadèmicament com a l’hora de viatjar i conèixer món. Per això vaig decidir apuntar-me al batxibac: per ampliar els meus coneixements de la llengua, la cultura i la història franceses. REBECA RAMOS


La meva relació amb el francès fa relativament poc que va començar. Aquest any vaig tenir la sort de participar en un intercanvi intercultural al Quebec on vaig aprendre el francès i la cultura del país.
Em va encantar la llengua i és un dels motius pels quals l'any que ve m'agradaria poder fer el batxibac, per poder continuar aprenent d'aquest bonica llengua. També cal remarcar la proximitat de França amb casa nostra i la possibilitat que et dona aquest programa per, en un futur, poder anar a estudiar-hi. CLAUSTRE MONTANER


Vaig començar a fer francès a primer d’ESO. Vaig veure que era una llengua i una cultura que m’agradaria conèixer més en profunditat al llarg dels anys. Em va semblar que cursar el batxibac era una molt bona idea per a estudiar en un futur en un país francòfon. MARINA CAELLES


A primer d'ESO vaig escollir francès ja que vaig pensar que saber llengües sempre estaria bé, ja fos per a viatjar o per feina. En aquests quatre anys de francès hem après molt i també hem pogut conèixer una mica algunes ciutats de França i hem pogut practicar tot el que havíem après durant tots els cursos a classe. 
Al principi, quan em van parlar del batxibac, vaig pensar que seria molt difícil. Però, quan la Julia ens ho va explicar més detalladament, vaig pensar que no estaria malament. Potser sí que serà una mica més complicat, però valdrà la pena a llarga durada, ja que té moltes més sortides i sempre pots anar a estudiar a França. JOANA SALAS
 

 

Participació