Història

Un camí de 262 anys arrelat a Solsona

“Formació de caps ben fets més que ben plens”

per Escola Arrels , Solsona, 10 de juny de 2020 a les 10:25 |

Després de 262 anys, les monges de la Companyia de Maria o mares de Lestonnac han decidit tancar el convent i donar per finalitzada la seva relació amb la ciutat de Solsona. Durant molts anys van contribuir a l’escolarització de moltes solsonines i solsonins oferint-los una educació integral.

Lestonnac té una llarga trajectòria a la nostra ciutat, durant molt de temps les monges ens han donat caliu a la nostra infantesa, han guiat la nostra adolescència i han fet de moltes solsonines, dones, mares i mestres.


Si mirem enrere, la seva fundadora va ser Joana de Lestonnac, francesa de naixement. Després d’haver educat els seus fills, fundà a Bordeus, el 7 d’abril de 1607 la primera congregació religiosa amb dues vessants: vida contemplativa i docent.

A Solsona, el 30 de novembre de 1712, l’advocat Pau Alinyà deixa els seus béns per a la fundació d’un convent de monges a la ciutat que es dediquin a l’ensenyament de les nenes. El 1758 arriben les primeres quatre monges procedents de Barcelona que iniciaran el convent-col·legi de l’Ensenyança per a les nenes solsonines. En aquest temps a l’escola hi assiteixen quaranta nenes que segueixen els aprenentatges que rebien les noies en aquella època: llegir, escriure, cosir i doctrina cristiana.

Les religioses de la Companyia de Maria, amb el rector de Solsona, Mn. Lluís Tollar (Arxiu, 2018)


Les monges de l’Ensenyança han estat pioneres en molts aspectes educatius i s’han sabut adaptar als avenços, donant respostes adequades a les necessitats formatives de cada moment. El seu model educatiu, basat en els valors d’inspiració cristiana, ha evolucionat i s’ha actualitzat per oferir un ensenyament amb el qual han confiat moltes famílies de Solsona i comarca. El centre va implantar la coeduació (1971-1972), es creà l’escola llar (1972), s’autoritzà al centre per fer l’ensenyament en català a tots els nivells i formar part de la xarxa d’escoles catalanes (1979). El 7 d’agost de 1985, el col·legi signa un concert amb la Generalitat i s’adhereix al conjunt d’escoles concertades.

Més tard, el 1992 es crea l’escola Arrels, resultat de la fusió de l’escola Lestonnac, l’escola Parroquial Sagrat Cor i l’escola Castellvell de formació professional.


Podríem escriure mil detalls i moments viscuts per aquestes dones que han fet seva aquesta ciutat treballant incansablement i posant-se al costat de la gent en les alegries i en els dies més amargs. La germana Rosa Pellicer recull, en un manuscrit, fets significatius a partir dels records de les companyes més grans.

“Poc abans de la guerra el bisbe Valentí Comellas les visita un dia a les 7 de la tarda. El reben amb molta alegria i satisfacció, però poc imaginaven la notícia que els volia donar. Els anuncia  que l’endemà vindrà una inspectora a visitar l’escola i que cal rebre-la  vestides de seglars i treure qualsevol símbol religiós del centre..

Això comporta demanar roba a conegudes i familiars i passar la nit provant-la i arreglant-la, perquè la inspectora no s’adoni  que no els era pròpia. També a primera hora del matí van rebre una perruquera perquè els arreglés els cabells.”

A la tardor de 1953 durant el Congrès Eucarístic celebrat a Solsona:

 “Hi assistiren el Cardenal de Tarragona i sis bisbes, autoritats civils locals i provincials i unes divuit mil persones. El col·legi de la Companyia de Maria es fa càrrec d’una exposició i molts dels objectes que hi ha són fets per les alumnes de l’escola.

Una idea concentrava tota la seva instal·lació: els fruits de l’any Eucarístic. L’altar, la taula i el sagrari. També hi havia infinitat de treballs escolars, unes pintures procedents de Puig-reig sobre la santa missa i roba de culte molt brodada que s’havia confeccionat per donar a les diferents parròquies amb motiu del Congrés Eucarístic.

D’aquest certamen es va escriure textualment: Una de les coses més dignes d’admirar fou la magna exposició diocesana instal·lada al col·legi de les monges de l ‘Ensenyança, amb gust i art exquisits. Poden ben felicitar-se així els directors, com tots els artistes que contribuïren a l’èxit ben merescut que assoliren.”

L’any 2012  el Consell Comarcal del Solsonès atorga el setze Premi Signum a la Companyia de Maria de Solsona pel seu compromís, la seva profunda vocació i dedicació a l’ensenyament dels infants de Solsona i comarca.

Agraïm a les monges de Lestonnac la seva preciosíssima obra a la ciutat de Solsona i els volem transmetre els millors desitjos en les seves noves destinacions. La seva empremta serà inesborrable.

 

Participació