coronavirus

El Govern proposa obrir els centres de dia a la fase 3

El Departament d'Afers Socials ja ha traslladat el pla per reobrir els equipaments de gent gran i persones amb discapacitat a patronals i sindicats

per Narcís Clotet, 22 de maig de 2020 a les 17:21 |
Els centres que vulguin obrir hauran de demanar autorització | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies té l'objectiu d'obrir els centres de dia per a gent gran i persones en discapacitat quan s'arribi a la fase 3 de desconfinament. Així ho asseguren fonts de la conselleria a NacióDigital, alhora que expliquen que ja han traslladat la proposta a patronals i sindicats. Fonts patronals consultades confirmen que es treballa amb aquesta proposta i que, per part seva, l'avalen.


El govern espanyol va decidir que els equipaments d'aquestes característiques poguessin obrir quan s'entrés en fase 1 però el sector va veure la mesura amb recel. La Generalitat va adaptar la recomanació de la Moncloa a través d'una resolució que recull com s'ha de produir el desconfinament dels centres a Catalunya. "L'ordre del ministeri no aportava els elements necessaris sobre el qui, el com i el quan procedir aquesta obertura", defensen les fonts consultades de la conselleria.

Per poder procedir a l'obertura quan s'arribi a la fase 3, els centres hauran de disposar d'un pla d'actuació davant la crisi sanitària i hauran d'acreditar que els treballadors i els usuaris no són positius de Covid-19 i no han tingut símptomes de coronavirus durant els darrers 14 dies. També s'hauran de garantir tests i proves PCR en funció del que determinin les autoritats sanitàries i les mesures higièniques per prevenir contagis.


Els centres que vulguin obrir s'hauran de dirigir al Departament  amb una declaració responsable conforme compleixen amb els criteris i han adoptat les mesures de prevenció i higiene establertes per les autoritats sanitàries.

A Catalunya hi ha 905 centres de dia i un total de 18.858 places, segons dades del Departament. D'aquestes, el 52% estan en mans d'empreses de naturalesa mercantil, el 27% d'administracions públiques i el 21% d'empreses d'iniciativa social.

 

 

Participació