Coronavirus

​Els CAP comencen a fer els tests per conèixer el grau d'immunitat de la població davant del coronavirus

Els participants saben en marxar si han desenvolupat anticossos i també se'ls extreu sang per analitzar al laboratori

per Ramon Estany , Solsona, 2 de maig de 2020 a les 12:52 |
RESOL
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els centres d'atenció primària (CAP) han començat a fer els tests de l'estudi del Ministeri de Sanitat que té com a objectiu conèixer el grau d'immunitat davant del coronavirus. L'enquesta de seroprevalença es fa a una part de la població escollida de forma aleatòria i citada a través de l'atenció primària. Cada participant se sotmet a un test ràpid serològic que, amb una punxada al dit per extreure sang, mostra en uns deu minuts si s'han desenvolupat anticossos contra el virus. També s'extreu sang per a una anàlisi al laboratori i es fa una enquesta per obtenir més informació, com possibles símptomes que s'hagin tingut. Cada participant se sotmetrà a aquest procés tres vegades en un espai d'un mes i mig.

El CAP de Solsona ha començat a fer les proves de seroprevalença aquesta setmana, a uns 60 participants.


"Actualment els centres de salut tenim les àrees ben diferenciades. Les que són per atendre pacients covid-19 estan separades de les àrees per a pacients que no tenen clínica respiratòria ni cap sospita de la infecció En el cas de l'estudi, hem habilitat una zona separada de la resta per a més comoditat i per, en cas d'un resultat positiu, atendre la persona en un lloc adequat", destaca la directora assistencial d'Atenció Primària de l'ICS a Barcelona i metgessa de família, Belén Enfedaque.

Els participants a l'estudi havien estat contactats prèviament per telèfon. En aquesta trucada, els professionals de la primària els expliquen en què consisteix l'estudi i que ells han estat seleccionats de forma aleatòria per l'Institut Nacional d'Estadística (INE); els conviden a participar-hi de forma voluntària i els citen un dia al centre. En cas que no es puguin desplaçar, els professionals sanitaris van al seu domicili.


Una vegada al CAP, reben primer explicacions de l'estudi i signen el consentiment informat. Se'ls fa una extracció de sang capil·lar -a través d'una punxada al dit- que servirà per al test ràpid. L'estudi preveu una segona prova i se'ls extreu per via venosa una mostra de sèrum que serà analitzada en laboratoris específics per obtenir resultats més refinats i segurs sobre la seroprevalença davant del coronavirus. També es fa als participants una enquesta per recollir més informació.

Infecció aguda o passada: el que revelen els tests ràpids serològics


Després es dona als participants els resultats del test ràpid, que dona informació sobre dos tipus de defenses, immunoglobulina M i G (IgM i IgG). Si el resultat és positiu en IgM, vol dir que aquella persona està en una fase precoç de la infecció, ja que aquests són els primers anticossos que es generen. "Té una infecció aguda i això requereix que sigui visitada en un espai adequat tenint en compte que té una infecció present", assenyala la doctora Enfedaque.

Foto: Cedida


"Si el que mostra el test són les IgG elevades, que són les defenses que apareixen més tard, el que significa és que aquella persona ha passat la infecció i ha desenvolupat la protecció", continua.

"Si surten les dues, vol dir que la persona està en una fase en què s'està curant i estan apareixent les defenses tardanes. En aquest cas, també s'hauria de fer una visita per saber en quin moment de la infecció es troba; si ha tingut símptomes que poden haver passat desapercebuts i prendre les mesures necessàries", assenyala.

Més enllà d'una foto fixa

L'Institut de Salut Carlos III ha dissenyat l'estudi perquè aquest procés es faci en tres onades, espaiades per unes tres setmanes. En les dues primeres, està previst que els professionals de la primària facin els tests als primers participants. En el cas del CAP Manso, seran uns 70. Després començaran a repetir les proves tal com està establert en l'estudi. "L'objectiu és veure com evoluciona la immunitat. Una de les moltes coses que encara no sabem és quant duren aquestes defenses davant del virus", destaca la directora assistencial d'Atenció Primària de l'ICS a Barcelona.

 

Participació