Coronavirus

Comunicat de Junts per Solsona arrel de la crisi del Covid-19

per Junts per Solsona , Solsona, 26 de març de 2020 a les 17:48 |
Imatge d'arxiu del grup Junts per Solsona atenent als mitjans
En aquest moment difícil que estem vivint a causa de l’expansió mundial de la pandèmia del COVID-19 el grup municipal de Junts per Solsona volem compartir amb els solsonins i solsonines les següents reflexions i propostes:

Traslladar el suport a totes les famílies que han patit una mort per coronavirus. Molt especialment d’aquelles persones finades, i les respectives famílies, que han tingut relació amb la nostra ciutat. 


Enviar molts ànims a totes les persones contagiades i desitjar-los una ràpida i sana recuperació.

Agrair de cor la tasca que estan realitzant tots el professionals al servei dels altres. Sobretot al col·lectiu mèdic, infermeria i auxiliars de salut d’arreu i concretament del nostre Centre Sanitari del Solsonès. La tasca que realitzeu amb els mitjans que disposeu és admirable. Sense oblidar a totes les forces policials, als serveis socials, treballadors municipals, professionals de cures i de la neteja, el petit comerç dedicat als serveis essencials, empleats dels supermercats, transportistes, ramaders i agricultors, periodistes, voluntaris... i molts altres. Finalment, recordar l’esforç de tots els treballadors que cada dia han d’acudir presencialment al seu lloc de treball perquè no tenen una altra alternativa.


Manifestar la nostra adhesió a l’estratègia expressada pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, de confinar la població en la seva totalitat (exceptuant els serveis bàsics) com a millor solució per aturar el contagi i el col·lapse sanitari. Una mesura que compta amb l’aval dels millors experts epidemiòlegs.   

Explicitar públicament la nostra col·laboració i predisposició cap al govern municipal per tal de gestionar la crisi sanitària a Solsona. Creiem que el que toca en aquest moment és estar més junts que mai.


Així mateix, és el moment que les diferents administracions aportin eines per tal d’alleugerir els durs efectes econòmics i socials que comporta l’aparició del COVID-19. Ja hem pogut conèixer les primeres mesures generals anunciades tant pel govern espanyol com pel govern català i ara també és el moment que els governs municipals aportin el seu gra de sorra. 

Per això, l’Ajuntament de Solsona ha de fer un important esforç per habilitar de disponibilitat econòmica que pensem, que per responsabilitat comunitària i també institucional, ha de possibilitar prendre actuacions concretes i ràpides perquè ningú es quedi enrere. D’aquestes decisions ens en sentim corresponsables i alhora en volem ser partícips conjuntament amb la resta de forces polítiques representades i la societat civil organitzada.

En aquest sentit, proposem al govern municipal, que previ debat i acord, adopti les següents mesures urgents en l’àmbit municipal davant de la crisi del coronavirus:

Creació d’un Pla de reforç dels serveis socials municipals per afrontar la sortida d’aquesta greu crisi i les dificultats que crearà a la població. Ampliació del fons econòmic d’emergència social per garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

Creació d’un Pla de reactivació econòmica que compti amb un fons adreçat a empreses, autònoms i cooperatives per tal de no destruir llocs de treball. Aquesta partida econòmica extraordinària no hauria de substituir en cap cas els ajuts ordinaris de creació d’ocupació atès que seria un autoengany per a l’economia local.

Obrir un registre d’empreses que operin al municipi i que hagin executat un ERTO. Fer un seguiment de les famílies que se’n puguin veure perjudicades, així com també dels treballadors que hagin sigut acomiadats sense passar per la figura jurídica de l’ERTO.
Cancel·lació de la taxa municipal de l’escola els Petits Gegants mentre duri el període d’estat d’alarma.

Cancel·lació de la taxa municipal de l’Escola de Música, mentre duri l’estat d’alarma i per aquells casos que el servei no es pugui recuperar durant el curs.
Gratuïtat del cost de la tramitació de les ajudes relacionades amb la crisi del COVID-19 com compulses, fotocòpies, etc.
Ajornament del cobrament de tots els impostos i tributs municipals. Estudiar la possibilitat del pagament fraccionat sense recàrrec i de bonificacions. 

Garantir d’acord amb les altres administracions les mesures sanitàries en el transport públic interurbà per tal de vetllar per la salut dels treballadors i usuaris. 
Cancel·lació de la taxa d’ocupació de la via pública durant el trimestre a bars i restaurants.
Cancel·lació de la taxa del servei de tanatori mentre els familiars no puguin vetllar el difunt.
Bonificació de l’impost de vehicles durant un trimestre a tots aquells que puguin demostrar que sigui d’ús estrictament comercial o empresarial i siguin perjudicats per la crisi del COVID-19.

Cancel·lació de la taxa d’aigua i escombraries durant un trimestre als establiments comercials i empresarials perjudicats per la crisi sanitària.
Cancel·lació del mercat setmanal del dimarts, igual que s’ha decretat pel mercat de divendres, per la dificultat de preservar les mesures de seguretat. Així mateix, facilitar que aquests comerciants no sedentaris de productes frescos del mercat de dimarts o divendres puguin repartir a domicili si ho creuen oportú.

Modificació del pressupost municipal per readaptar les prioritats de l’anualitat 2020 i habilitar les partides necessàries per pal·liar els efectes locals de la crisi del coronavirus.
Assegurar el cobrament del salari dels treballadors dels serveis externs de l’Ajuntament. Estar-ne pendents de l’aplicació de possibles ERTO i les seves condicions laborals. Així com també vetllar pel compliment de les mesures de seguretat exigides i facilitar-ne el teletreball sempre que sigui possible.

Promoure una campanya extraordinària de foment del consum local i del petit comerç per tal d’ajudar als nostres comerciants, restauradors i agents econòmics.
Cridar a la ciutadania a seguir col·laborant amb l’aportació de material sanitari de primera necessitat. Per exemple, amb l’elaboració de mascaretes casolanes.

Creació d’una mesa de coordinació local oberta a les entitats socials i econòmiques representatives i als grups municipals que possibiliti implementar aquestes i altres mesures. També per tal de consensuar les accions i comunicar-les de formar ordenada. La interacció podria ser online quan la situació ho requerís.

 

Participació