Coronavirus

«La societat es conscienciarà que treballant tots units anem millor»

Josep Navès, voluntari solsoní que fabrica des de casa seva tiradors de porta per a hospitals

per Ramon Estany , La Seu d'Urgell, 25 de març de 2020 a les 08:08 |
El Josep amb el seu fill, mostrant els mànecs al costat de la impressora 3-D | Foto cedida
Aquests dies de confinament a causa de l'epidèmia del Covid-19, són moltes les iniciatives que s'han posat en marxa especialment per ajudar als sanitaris o desenvolupar eines i material de suport, com el cas del Josep Navès i Parera, un informàtic solsoní que viu i treballa a la Seu d'Urgell i que col·labora en un projecte de tiradors de portes que eviten tocar-les amb les mans, per a hospitals i centres sanitaris.

Com vas afegir-te a aquest projecte?

Em vaig assabentar que a l'Alt Urgell s'havia creat un grup de telegram (CV19_FAB_ALT URGELL) destinat a produir objectes 3D que puguin ajudar d'alguna manera a l'Alt Urgell amb tota la crisis que estem vivint. Aquest grup està liderat per Marc Llovera (professor de tecnologia de l'Institut la Valira de la Seu d'Urgell) i treballa de forma coordinada amb l'ajuntament i l'hospital de la Seu d'Urgell.
I com que a a casa tenim una impressora 3D ens varem animar a col.laborar.


Quanta gent hi participa? Es fa tot des de casa, no hi ha una "fàbrica" que els faci?
Actualment al grup som unes 20 persones. En els inicis erem 4 o 5. A mesura que han anat passant els dies, més gent hi col.labora. No hi ha cap fàbrica col.laborant. Tota la producció, en aquest moment, es casolana.


Quan tardeu en imprimir cada un d'aquests tiradors. Deu ser molt senzill; tenir el codi amb les instruccions, carregar la impresora del plàstic i anar deixant fer, oi?
No tothom imprimeix tiradors. També depèn del tipus d'impresora que tinguis. Hi ha gent que imprimimeix mascares i no descartem poder produir peces necessàries pels respiradors. El coordinador de canal ens va indicant que s'ha d'anar produint (en funció de les peticions que rebem del hospital).
El que es tarda per cada peça, depèn molt de la impressora. Hi ha gent que pot fer 7 tiradors en paral.lel. En el nostre cas, tenim una impressora molta bàsica i en podem treure un per hora. De totes maneres, tot suma.
Els models que imprimim, son els que han estat prèviament validats a nivell de Catalunya pels hospitals competents.
Produïr en si, no es complicat. Carregar les instruccions, posar una mica de laca perquè no es desenganxi i esperar que tot vagi bé. En el meu cas, que treballo 100% desde casa (desde l'inici del confinament), he ensenyat al meu fill de 8 anys com fer-ho i ell s'encarrega de la producció.
 

Foto: Foto cedida


 Com és el mecanisme per fer arribar aquests aparells i quins centres se'n beneficien?
Un treballador municipal (en el nostre cas un dia va venir l'alcalde en persona), va per les cases a recollir el material. Això si, mantenint les distàncies de seguretat. Pel que jo se, aquest material s'esterilitza abans d'entrar al hospital.
De moment, se de forma segura que se n'ha beneficiat l'hospital de la Seu d'Urgell. Però el grup està pensat per ajudar a l'Alt Urgell.

Que en penses d'aquesta crisis, quines repercussions en el món del treball i de les tecnologies pot tenir?
Jo penso que hi haurà un abans i un després d'aquesta crisis. Acabo de llegir que algú ha mencionat que A.C. passarà a ser "Abans del Coronavirus" enlloc "d'abans de crist". No se si fins aquest punt, però hi haurà un abans i un després. I evidentment passaran coses molt negatives, però també en passaran de positives. El teletreball augmentarà, la contaminació disminuirà. La societat és conscienciarà que treballant TOTS units anem millor. D'aquí en sortirà, o almenys això vull pensar, una societat més col·laborativa i sensible amb els perills reals que tots tenim (desde un simple virus, la pobresa o el canvi climàtic). No m'imagino més retallades en sanitat i educació  a partir d'ara...


 

 

Participació