Residus

El director de l’Agència de Residus de Catalunya apel·la a fer una reflexió global i una dràstica reducció de residus

“Cal fer pedagogia, la gestió de residus té un cost” va afirmar Josep M. Tost al Consell d’Alcaldes del Solsonès

per Redacció, Solsonès | 10 de març de 2020 a les 17:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sota el títol “El futur de la gestió de residus a Catalunya”, Josep M. Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, va exposar, davant el Consell d’Alcaldes del Solsonès, el plantejament que el Govern de la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea fan sobre la gestió dels residus.

Tost va reconèixer el gran avenç del país en el sanejament i gestió d’aigües residuals en els darrers trenta anys, “els rius estan molt millor que als anys 80”. Ara aquest esforç cal aplicar-lo també als residus. El director de l’Agència de Residus va indicar sense apel·latius que cal reduir els residus i cal apostar clarament per una reducció de la matèria orgànica que no es recull correctament “si no millorem la Unió Europea aplicarà mesures econòmiques que repercutiran en tothom, aplicarà sancions”. En la seva exposició, Tost va detallar que l’any 2035 els abocadors hi hauran d’arribar com a màxim el 10% dels residus que hi arriben ara, “cal reciclar més i millor, cada vegada costa més aconseguir determinades matèries, el planeta està molt explotat” va reblar.


Va avançar que “el pagament per generació de residus és el sistema més just” amb la incorporació de sistemes smart per saber què diposita cada usuari.
Pel què fa al Solsonès, els valors de reciclatge estan lluny dels desitjats, “cal reciclar més i recollir més l’orgànica. El director de l’Agència de Residus va ser taxatiu en afirmar que “cal canviar de model”, cal fer pedagogia i no fer de la recollida una arma política, “la gent no és conscient del servei que estem prestant ni del cost que té recollir les deixalles”, és per tant imprescindible l’aplicació a tots els municipis d’una taxa per cobrir el cost d’aquest servei.

 

Participació