Cultura

El projecte Gegants Immortals porta a terme la restauració i consolidació de tres elements megalítics

per Redacció , Riner, 16 de gener de 2020 a les 10:10 |
L'estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu després de restaurar
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Durant el passat mes de desembre s’ha dut a terme la restauració i consolidació de tres dels set elements megalítics que formen part del projecte “Gegants Immortals” i que van ser traslladats l’any 2018 amb l’objectiu de ser salvaguardats, restaurats i estudiats. Aquestes “estàtues” pertanyen a un grup artístic prehistòric autòcton i constitueixen una de les majors concentracions d’aquest tipus d’art a Catalunya. El repte del projecte és protegir aquests elements i aprofundir en la seva caracterització en tant que representants de les comunitats humanes existents a finals del neolític a casa nostra. 
 

Detall de la decoració de l'estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu després de la restauració Foto: Museu de Solsona

 


    En una primera fase es van traslladar sis d’aquests elements a un espai a la Casa Gran del Miracle i aquest passat mes de desembre s’ha dut a terme la restauració i consolidació de tres d’ells: l’estela del Caballol, el menhir del Solà i l’estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu .  Les tasques han consistit en la neteja superficial de brutícia, dipòsits i concrecions, el tractament i remoció d’elements biològics i la consolidació de parts amb risc de despreniment, així com la consolidació a nivell estructural d’aquells elements que estaven fragmentats. Els treballs s’han completat amb la reintegració puntual amb morters de petites fissures i esquerdes i la seva entonació cromàtica. Tots els treballs han estat realitzats per un equip de restauradors encapçalats pels tècnics especialitzats Aleix Barberà i Silvia Marín. 
 

L'estela del Caballol abans de restaurar Foto: Museu de Solsona

 


    Aquesta primera intervenció de restauració ha permès estabilitzar els elements tractats. L’eliminació d’elements biològics i el tancament d’esquerdes posarà fre a la degradació que patien, tant a nivell d’estructura com de decoracions. Així mateix, la neteja de les superfícies ha permès posar al descobert els gravats incisos que conserven tant l’estela del Caballol com l’estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu. Tanmateix, caldrà esperar a estudis posteriors per tal d’afinar possibles interpretacions. Està previst que durant aquest any 2020 es dugui a terme una segona fase de restauració sobre els altres elements dipositats. 
 

L'estela del Caballol després de restaurar Foto: Museu de Solsona

 


    Durant aquest any, també, està previst continuar col·laborant amb els agents representants del territori per tal d’arribar a un consens quant al retorn social d’aquests elements. Informar i dialogar seran claus per decidir el futur d’aquestes “estàtues prehistòriques”. 
    Aquest projecte, coordinat pel Museu de Solsona, compta amb la gestió del Consell Comarcal del Solsonès i està finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida. Aquesta primera fase de restauració ha comptat, també, amb el suport i assessorament del Centre de Restauració i Béns Mobles de Catalunya. 

L'estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu abans de restaurar Foto: Museu de Solsona

Foto: Museu de Solsona

 

Participació