Salut

El Centre Sanitari recorda la importància de la vacuna preventiva de la grip, en especial a persones de més de 60 anys

per Redacció , Solsona, 21 de desembre de 2019 a les 07:59 |

Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d'octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d'aquest període) i el seu efecte dura un any. La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts, per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.
La grip és una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre. La vacunació contra la grip estacional s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si la pateixen, com ara:

Persones de 60 anys d'edat o més.


Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.

Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l'asma.


Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana).

Persones amb obesitat mòrbida.

Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.

Infants d'entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació).

Dones embarassades.

 

 

Participació