Geganters

El Drac es farà una revisió al Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya

L'entitat estrenarà l'any vinent la figura del Bou de goma

per Ramon Estany , Solsona, 19 de desembre de 2019 a les 11:32 |
El Drac de Solsona anirà properament al CRBM de Sant Cugat
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dissabte passat va tenir lloc l'assemblea ordinària dels Geganters de Solsona, a la sala d'Actes del Casal de Cultura. En aquesta assemblea, com és costum, si no hi ha canvi de junta, els únics punts de l'ordre del dia són la valoració de l'any i l'estat de comptes.
El president de l'Agrupació, va fer un balanç de les novetats d'aquest any:

Gerard Casas i Roger Davins, president i tresorer de la Junta dels Geganters de Solsona Foto: Ramon Estany


-Satisfacció pel sopar dels Geganters
El sopar que es fa a la Plaça Major després de l'assaig general i que és el segon any que es fa, ha tingut una bona acollida. Des de la Junta es seguirà apostant-hi i així se seguirà mantenint aquest sopar de carrer, tot i que a nivell de números es deficitari, ja que la Junta fa uns preus ajustat per que sigui el més popular possible.


-Tots els gegants ja tenen la capa nova i el motlle fet
Enguany, amb motiu del 60è aniversari de la recuperació dels Gegants Vells, s'ha elaborat el motlle i la capa nova de la Geganta Vella. Amb aquesta actuació, tots els gegants ja tenen la capa nova i el motlle. D'aquest motlle, l'agrupació de Geganters ha pagat un bust per fer similar al que hi del Gegant Vell a Turisme, per poder-lo exposar. Aquest bust, un cop passada la Festa Major, des de la Junta s'ha cregut oportú que no estigui guardat, sinó que es cedirà a l'Ajuntament per qué el pugui exposar amb l'altre del Gegant Vell.


-Valoració positiva del canvi de format de la Capta dels Geganters
Feia anys que s'hi treballava de cara a atraure al jovent. Tant des de l'ajuntament com de la Junta de l'Agrupació, es valora positivament, tot i que aquest any hi havia l'esquer del sopar gratuït, per captar més públic i donar una empenta al canvi d'horari de la Capta.
La intenció de cara als propers anys és mantenir aquest canvi, amb l'afegit que hi ha una bona entesa amb Joventut Solsonina per trobar una solució que beneficiï ambdues entitats.
Aquest canvi de la Capta va propiciar un canvi en la visita als avis de la Residència. Fins ara s'hi anava amb el passacarrers a quarts de vuit del vespre, però al passar-ho a les 10 de la nit, no anava gaire bé pels avis. Per aquest motiu es va passar a la tarda del dia 8, amb els 4 gegants.
Tant des de la Residència com des dels Geganters, es veu bé, però la Residència ha proposat que es porti els gegants al pati interior del Centre. Per temps i horaris, els geganters ho veuen just, però és una proposta que estudiaran.

-El Bou, nova figura de goma
Aquest any s'ha estrenat com a figura de goma la Mulassa, després d'haver fet l'any passat el Drac. Des dels Geganters creuen que és un bon producte per la qualitat i l'atractiu ver el públic infantil. El fet de vetllar per fer-lo a un preu ajustat fa que es pugui perdre una mica de diners, però compensa el fet que sigui assequible a tots els públics.
De cara a l'any vinent, s'ha encarregat fer la figura del Bou de goma, seguint amb les bèsties.

-El Drac, al Centre de Restauració de Bens Mobles
Ja fa uns anys es va proposar que la figura del Drac anés al CRBMC (Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya) a Valldoreix, per fer-li un estudi per poder-lo datar correctament i estudiar a fons el seu estat de conservació,
Aprofitant les festes de Nadal i principis de l'any 2020, la figura simbòlica de la Festa Major de Solsona serà traslladada a Centre de Restauració per fer-li els estudis corresponents.

-Baixa a la Junta
Finalment, es va anunciar una baixa entre els membres de la Junta, la del Jordi Rodríguez (Rodri), per motius personals.

Uns comptes equilibrats
El darrer punt de l'ordre del dia va ser la presentació del balanç de comptes de l'Agrupació.
L'entitat, que es nodreix de recursos econòmics via subvencions de l'Ajuntament i la Vint-i-Quatrena, a més de les quotes dels socis, ha presentat uns números equilibrats.
Si bé hi ha un petit dèficit al sopar de geganters i al de la Capta de Geganters, (aquesta darrera podria ser que l'any vinent es cobri un preu simbòlic), la venda de les figures de goma i especialment les samarretes, compensen els comptes.

Públic assistent a l'assemblea Foto: Ramon Estany 

 

Participació