Concert

Un concorregut concert per a l'orgue de Cardona

El passat diumenge 8 de desembre, l'església de Sant Miquel de Cardona va acollir un concorregut concert en benefici de la campanya de restauració de l'orgue de tubs impulsada per la parròquia cardonina

per Montse Vendrell , Cardona, 9 de desembre de 2019 a les 21:59 |
Foto de grup d'alguns participats al concert pro-orgue. Foto J. Barberà
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Dins el marc del Tradicional Concert – Memorial Josep M. Casafont organitzat per la Coral Cardonina, més d'una setantena d'intèrprets cardonins es van aplegar al temple parroquial per oferir un lluit concert que va durar més de dues hores, en el transcurs del qual van poder escoltar-se diferents combinacions musicals i un repertori d'allò més variat. El director de la Coral Cardonina, Ovidi Cobacho, va ser l'encarregat de donar la benvinguda als assistents i d'agrair a tots els intèrprets la seva participació, un parlament que va aprofitar per a reivindicar la tradició orguenera centenària a la vila ducal.  

Teresa Company i Joan Vilajosana amb ex-escolans cardonins. Foto J. Barberà


La jove orquestra de cordes de l'escola municipal Musicant va ser l'encarregada d'encetar el concert amb tres peces d'acurada execució. Un duet de saxo i piano de dos alumnes de la mateixa escola, va deixar pas a l'actuació del polifacètic artista cardoní Bernat Barat, qui, acompanyant-se ell mateix al piano, va entonar una emotiva peça del musical Jekyll & Hyde. Seguidament, una  selecció dels seus ex-cantaires  de la desapareguda Escolania de Sant Miquel van desglossar un seguit de temes clàssics com l'Al·leluia de Leonard Cohen,  Che sarà de Jimmy Fontana o el Without You dels Badfinger, popularitzada per Mariah Carey. 

Jordi Xandri a l'orgue. Foto J. Barberà


La interpretació d'aquests temes musicals va donar pas a la execució d'unes nadales instrumentals a càrrec dels mateixos ex-escolans, després que l'actriu i cantant Teresa Company, acompanyada del músic Joan Vilajosana, oferissin dues entranyables cançons de collita pròpia. El toc d'humor d'aquest primer bloc del concert el posaren els germans Roger i Bernat Barat, del grup escènic cardoní Traspunt, els quals van representar un gag dels personatges Bato i Borrego dels Pastorets locals i van entonar els populars cuplets, tot animant al públic a contribuir en la campanya de finançament de l'orgue i fent mofa de les autoritats presents i absents – com fou el cas de l'Ajuntament. 

Coral Cardonina. Foto J. Barberà


El bloc central del concert va estar protagonitzat per l'organista navesenc Jordi Xandri qui va oferir un selecte recital d'orgue que feu les delícies de l'auditori. Ell mateix fou l'encarregat d'acompanyar la Coral Cardonina en el darrer tram del concert, on es pogueren escoltar uns extractes de la Missa Brevis de Jacob de Haan, l'Ave verum d'Edward Elgar i l'emotiu espiritual negre Al cel blau de Lluís Millet. L'acte va concloure amb la popular peça nadalenca de mossèn Llorenç Riu “Glòria a Déu fet home” que va acabar posant dempeus al públic que omplia més de la meitat del temple i va aplaudir intensament totes les actuacions musicals.   

En Bato i en Borrego cantant els populars cuplets dels Pastorets. J. Barberà

 

Participació