Natura

Jornada de Voluntariat Ambiental amb el Grup de Natura del Solsonès (GNS)

per Redacció , Solsona, 28 de novembre de 2019 a les 11:00 |El passat dissabte 23 de novembre el GNS, una de les seccions del Centre d’Estudis Lacetans, ha organitzat una jornada matinal de Voluntariat Ambiental a les basses de Brics, al municipi d’Olius.

La jornada ha estat impulsada i ha rebut l’assessorament i suport de la Xarxa per a la

Conservació de la Natura, una entitat que s’ha creat de la fusió entre la Xarxa de la Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental sumant esforços per donar a conèixer les moltes entitats i grups ambientals de Catalunya que treballem per la divulgació i conservació del medi natural que tenim a la vora.

Cal dir que a part de la Catalunya Central, on ens van demanar si volíem organitzar-la, també se n’han fet Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida.

L’objectiu de les jornades és apropar les entitats ambientals locals a tota la gent del territori
més proper, conèixer de primera mà la tasca que fan i poder participar en els seus projectes i activitats divulgatives i educatives.


La nostra proposta va ser apropar-nos a les basses de Brics, un espai d’un alt valor natural que s’ha creat a l’entorn d’una zona amb aigua on s’hi ha anat desenvolupant una vegetació
aquàtica que és el refugi, alimentació i cria de diverses espècies d’ocells, amfibis, insectes o
mamífers, entre altres. A més, ja fa anys s’hi va poder iniciar un acord de custòdia per afavorir l’observació d’aquesta fauna i potenciar els seus valors naturals sense perjudicar els usos agrícoles. A més, en el petit bosc que va quedar afectat per l’incendi de 1998 s’hi ha anat instal·lant caixes niu per ocells i ratpenats per tal que aquestes espècies hi trobin més refugis.

La jornada de voluntariat participativa va consistir en la revisió d’algunes de les caixes niu
d’ocells i ratpenats ja instal·lades, la col·locació d’altres per mussol comú i la neteja dels
voltants de la pantalla d’observació per tenir una visió òptima de la bassa i els ocells que hi
habiten.

També vam poder comptar amb la col·laboració de dos anelladors experts que ens van explicar en què consisteix l’anellament científic d’ocells i vam poder observar de primera mà alguns dels ocells més interessants presents a l’espai, com el repicatalons, el pardal de bardissa i el rossinyol bord.

La jornada va acabar a la Sala de Cultura de l’Ajuntament de Solsona on una representat de la Xarxa per a Conservació de la Natura ens va fer una presentació sobre el voluntariat ambiental i de quina manera s’hi pot participar; i va cloure l’acte un membre del GNS que va repassar tots els projectes i activitats que el GNS està fent amb l’ajuda del voluntariat. Una de les conclusions que va sortir és l’interès que cada cop més tenen els joves per la defensa de la natura i el medi ambient cosa que el GNS valora molt positivament i els anima a participar de les activitats del grup.

Finalment, el GNS vol agrair a tots els participants a la jornada, especialment a la Xarxa per a la Conservació de la Natura, i també a l’Ajuntament de Solsona, Olius i la propietària de les basses de Brics.

 

Participació