Gent Gran

El Solsonès aposta pel bon tracte a les persones grans

La Comissió Tècnica d’Envelliment actiu i saludable ha elaborat el material Ens comprometem, per sensibilitzar les persones que treballen en l’àmbit social i de salut

per Consell Comarcal del Solsonès , Solsonès, 20 de novembre de 2019 a les 16:07 |
Una de les vinyetes de la campanya
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatges amb l’estil de vinyetes de còmic amb situacions quotidianes en la relació entre els serveis de salut i les persones que atenen, elaborades pel ninotaire solsoní Mia, són l’eix troncal del material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans. L’objectiu és sensibilitzar professionals de l’àmbit social i de la salut perquè es replantegin la manera en què es comuniquen amb un sector important de la població que de vegades tracten de manera poc respectuosa, infantilitzada o sense tenir-ne en compte les necessitats reals. 

El material presentat recull imatges en forma de còmic que representen situacions en centres de salut o de benestar social en les que el bon tracte es veu compromès. Aquestes imatges s’acompanyen dels Principis del bon tracte a les persones grans, que s’engloben en 7 punts:

1. Reconèixer la singularitat de l'altre, lluny de la generalització  o la homogeneïtzació 

2. Comunicar-se de forma respectuosa, sense fer judicis de valor o actuar a partir dels prejudicis. 
3. Acompanyar aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona, sense banalitzar la seva experiència. 

4. Utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona, evitant els tecnicismes i garantint la intel·ligibilitat.
5. Respectar l'autonomia i la participació d'acord a les preferències, interessos, voluntat i desitjos de la persona, evitant la directivitat impositiva. 
6.  Assegurar el dret a la intimitat i la confidencialitat com a requeriments ètics indispensables en la pràctica professional. 
7. Valorar l'escolta comprensiva i la creació d'un vincle de confiança com a fonaments de la praxi professional en el marc de la relació interpersonal.

El disseny del producte s’ha fet en forma de postals desplegables i de pòsters, que es preveu que es pengin en llocs visibles i accessibles als professionals a qui va dirigit aquest material.  

El 2017,  arran de la formació dels Consells consultius i de coordinació de Salut publica a tota Catalunya, que apleguen els diferents departaments de la Generalitat que hi ha al territori, diputacions, proveïdors de salut, consells comarcals, els principals municipis de cada regió sanitària, col·legis professionals i universitats es va veure la necessitat de treballar en una sèries de temes que preocupaven, entre els quals l’envelliment de la població. Fruit d’aquesta anàlisi, a la Catalunya Central, el Consell va encarregar la constitució de la Comissió d’Envelliment actiu i saludable. 

La Comissió va valorar diferents opcions i finalment es va veure prioritari seguir treballant en la línia d’una campanya nascuda al Solsonès “Tracta’m bé”, que neix amb l’objectiu de prevenir els maltractaments a la gent gran, sensibilitzar la població sobre els diferents tipus de maltractaments que pateixen les persones grans i difondre els valors de la cura i el respecte cap a les persones grans. 

Es va veure que es podia ampliar la línia que anava dirigida als professionals dels serveis socials i de salut i, d’aquesta manera, van decidir impulsar Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans. 

A l’acte s’hi ha convidat totes les entitats que formen el Consell consultiu i de coordinació de Salut Pública del territori, a totes les residències de persones grans, sociosanitaris, hospitals, i centres de salut  de la Catalunya Central, així com a altres comissions de la resta del territori català que també estan treballant en temes d’envelliment. 

La Sra. Alba Camps, delegada del Govern a la Catalunya Central, el Dr. Joan Guix, secretari de Salut Pública i el Sr. Eliseu Oriol, director del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han inaugurat l’acte. A continuació, el Sr. Jordi Muñoz, advocat de la Comissió dels Drets de la Gent Gran del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i membre de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans, ha parlat del Bon tracte i els drets de les persones grans. 

Tot seguit, membres de la Comissió tècnica han presentat als assistents els materials dissenyats en diferents formats i han parlat de l’estratègia de difusió que es durà a terme arreu i han explicat cadascuna de les vinyetes i el principi del bon tracte al qual feien referència. 

El secretari de Salut Pública, el Dr. Joan Guix, ha conclòs l’acte ressaltant la importància del treball transversal i les avantatges de fer un abordatge multidisciplinar. Ha agraït la tasca feta a  les entitats del territori.  La Sra. Alba Camps ha agraït l’assistència i l’interès de tots els presents. 

 

Participació