Llobera

Territori comença a delimitar la polèmica línia que separa els municipis solsonins de Llobera i Torà

Un veí amb el dolmen més antic de Catalunya situat a la seva finca haurà de passar d'un municipi a l'altre en compliment d'una sentència del TSJC

per Redacció, Llobera | 6 de novembre de 2019 a les 15:55 |
Tècnics de Territori delimiten una de les fites | Laura Busquets
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

ACN Llobera .- Tres tècnics del Departament de Territori han començat a delimitar la línia que separa els municipis solsonins de Llobera i Torà. Des de fa temps la polèmica entre els dos pobles està servida a raó de la finca d'un veí que, sense desitjar-ho, haurà de passar de Llobera a Torà després que el cas arribés als tribunals i aquest decidís el canvi en base a unes actes de 1890. El veí afectat, Joan Viladomat, no entén que una sentència del Tribunal Superior de Justícia l'obligui a formar part d'un municipi que per arribar al seu ajuntament hagi de recórrer 20 quilòmetres, mentre que té el consistori de Llobera a pocs minuts de casa. Però el motiu de fons, segons apunta, seria el dolmen més antic de Catalunya, de 4.500 anys d'antiguitat, que es troba a la seva finca.

Detall d'una fita que alguns veïns diuen podria marcar el límit dels termes Foto: Laura Busquets


"Per quins motius s'han de canviar aquestes línies amb les que fa 100 anys que ens regim i amb les quals no hem tingut cap problema?", es pregunta Joan Viladomat, el veí afectat pel canvi de terme municipal. En compliment d'una sentència del TSJC haurà de passar a estar empadronat a Torà i deixar l'administració a Llobera. "Per mi la ciutat és Solsona i la tinc a 12 quilòmetres. Si haig d'anar a l'altra banda, més de 20", ha dit el veí.

Joan Viladomat, el veí afectat pel canvi de municipi Foto: Laura Busquets


Viladomat ha explicat que està content amb el serveis que li ofereix el municipi on ha estat empadronat des de fa més de 60 anys, Llobera. "No hi tinc res en contra de Torà, ni Llanera, ni la Segarra. Però ho veig poc democràtic, perquè no ho puc decidir?", ha lamentat Joan Viladomat.

Reunió a l'Ajuntament de Llobera amb veïns, tècnics i els alcaldes dels dos municipis Foto: Laura Busquets


Des del consistori i també el veí afectat opinen que la voluntat de Torà per redefinir el límit territorial passa perquè el municipi que pertany a la comarca de la Segarra tindrà un dolmen molt ben conservat, el més antic de Catalunya, que Joan Viladomat té dins la seva finca.


De la seva banda, l'alcalde de Torà, Magí Coscollola, ha assenyalat que no existeix cap dret "a nivell nacional que digui que pots decidir a quin municipi vols pertànyer". "O es pertany a un, o a l'altre", ha afegit. Amb tot, Coscollola ha explicat que el seu consistori "està obert" a explotar el dolmen a nivell turístic de manera conjunta. "Amb la gestió de l'espai i l'explotació conjunta no hi tenim cap problema", ha dit.

Tècnics de Territori comencen a delimitar la polèmica línia que separa els municipis solsonins de Llobera i Torà amb l'ajuda d'alguns veïns Foto: Laura Busquets


Per l'alcalde de Llobera, Ramon Angrill, una solució pel veí afectat podria ser que el dolmen passi a formar part del terme de Torà, però que la línia de delimitació passi "a 100 metres de casa seva i pugui continuar a Llobera". "Sobretot per no perjudicar-lo i que l'administració li sigui el mes propera possible", ha assenyalat.


Els tècnics de Territori que aquest dimecres han visitat Llobera i Torà han explicat a la vintena de veïns i també als ajuntaments que la seva tasca és fer complir la sentència del TSJC "a través de la interpretació d'actes històriques de 1890". "Hem vingut al territori per veure com ho podem interpretar millor", han explicat. Els veïns que hi havia a la reunió, la majoria de Llobera, han mostrat la disconformitat amb la sentència però la satisfacció perquè, "per primera vegada", l'administració ha decidit acostar-se al territori per escoltar-los.

De fet, els tècnics han pres nota de les indicacions dels veïns ja que existeixen determinats noms, topònims o fites que ells recorden molt bé i que en les actes són confuses. El que han fet és oferir informació sobre el terreny als tècnics que els ha d'ajudar a fer millor la seva tasca tècnica, que és delimitar amb exactitud la línia que divideix els dos termes.

 

Participació