Consell Comarcal

El Consell augmenta entre un 9% i un 14% les taxes del Centre de Tractament de Residus de Clariana

Aquesta pujada persegueix la voluntat d’adequar les taxes als costos de gestió

per Ramon Estany , Solsonès, 2 de novembre de 2019 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


La sessió plenària del Consell Comarcal celebrada aquest dijous passat, ha aprovat augmentar les taxes del Centre de Tractament de Residus de Clariana de Cardener.

En la sessió, la consellera comarcal delegada de Medi Ambient, Mercè Ibarz, va explicar que aquest augment, suposarà una mitjana d’uns 700 euros anuals per ajuntament, s’aplicarà a adaptar el cost real de la gestió del Centre de Tractament de Residus a la disminució de material entrat a la instal·lació, a resultes d’una previsió de la millora de la recollida segons fraccions. Aquesta reducció de tones que es dipositen al dipòsit permetrà augmentar-ne la vida útil i evitar haver de buscar i costejar un nou emplaçament.

L’augment de taxes s’aplica en major mesura a la fracció rebuig, que és la que es diposita al vas, mentre que la fracció orgànica és la que rep menys penalització i és la que acaba
convertida en compost.


Aprovades amb el vot en contra de Junts 
La portaveu del grup de Junts, Isabel Pérez va justificar el vot negatiu del seu grup a l'increment de les taxes per qué si bé entenen la postura del Consell i la gestió del Centre de Tractament de Residus de que cal cobrir despeses, cal tenir en compte que a aquest increment de taxes s'hi afegirà l'increment del cànon als petits municipis, fent que els sigui difícil poder-lo assumir. Pérez creu que hauria calgut tenir en compte la particularitat de cada municipi i haver buscat subvencions per compensar aquest increment de taxes.


Joan Solà, en nom dels independents, ha justificat el seu vot favorable per entendre que els costos són reals i justifiquen l'increment de taxes i ha advertit que aquests càlculs s'han fet en previsió que Solsona inicïi el porta a porta el proper mes de juny, de manera que si aquest es retarda, es busqui alguna manera de compensar als municipis pels mesos que haurien pagat de mes..

Òscar Garcia, de la CUP, també hi ha votat a favor, però ha demanat que aquest increment de taxes s'acompanyi amb mesures i campanyes pedagògiques cap a la ciutadania.


Les tarifes d’aquesta taxa seran les següents:
-Residus municipals: de 47,00 euros/tona passen a 52,00 euros/tona. (+10,6%)
-Residus industrials no perillosos: de 51,50 euros/tona passen a 58,00 euros/tona (+12,6%)
-Residus voluminosos: de 35,00 euros/tona passen a 40,00 euros/tona. (+14,3%)
-Residus assimilables a terres d’excavació: 14,00 euros/tona (*)
-Fracció orgànica dels residus municipals (FORM): de 32,00 euros/tona passen a 35,00 euros/tona (+9,4%)
-Fangs d’EDAR: 14,00 euros/tona(**)

(*) Els residus assimilables a terres procedents d’excavacions, quedarà limitada la seva
entrada anual al Dipòsit controlat de residus no perillosos de Clariana de Cardener, a
un màxim de 1.000,00 tones anuals.
(**) Els fangs procedents de plantes depuradores d’aigües residuals (EDAR), quedarà
limitada la seva entrada als que s’originin a la comarca del Solsonès i Cardona.

 

 

Participació