Pubillatge

La plaça de Sant Roc té una nova escultura dedicada al pubillatge nacional i local

El seu autor, Pere Cuadrench, va voler plasmar “una abstracció de la pubilla i l’hereu que s’abracen tot mantenint la seva dualitat. Les dues peces de l’escultura confirmen un pilar que contribueix a sostenir la identitat catalana”

per Ramon Estany , Solsona, 29 d'octubre de 2019 a les 09:01 |
Descobrint l'escultura dedicada al Pubillatge | Ramon Estany

Foto: Ramon Estany


Solsona va ser l’escenari diumenge al migdia de la proclamació de la pubilla i l’hereu de Catalunya d’enguany. Davant de mig miler d’assistents procedents d’arreu del país, els solsonins que fins diumenge van assumir aquests títols, Laura Algué i Albert Colell, van fer el traspàs de la banda i la faixa a la sitgetana Ona Almirall i al candidat d’Arenys de Mar, Borja Galbany, respectivament. 

Foto: Ramon Estany


Any d’aniversaris
En els parlaments institucionals, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va agrair la confiança en la ciutat de Foment de les Tradicions Catalanes per a la celebració del que es considera la festa major del pubillatge. “No podíem trobar millor any que aquest”, va remarcar, tenint en compte que s’acomiadava dos solsonins del màxim títol nacional, i que Solsona celebra el 50è aniversari de la proclamació de la primera pubilla local i els 425 anys del títol de ciutat. L’alcalde també va considerar saludable que hi hagi un debat sobre la vigència del pubillatge: “que no us faci por replantejar certs elements de la tradició, sempre que sigui per modernitzar-la, adaptar-la al temps que vivim i reforçar-la tot fent-la atractiva als joves”. 

Foto: Ramon Estany


El testimoni que perviurà de la jornada d'aquest cap de setmana a la via pública solsonina és l’escultura dedicada al pubillatge nacional i local que es va inaugurar una estona abans a la plaça de Sant Roc. El seu autor, Pere Cuadrench, va voler plasmar “una abstracció de la pubilla i l’hereu que s’abracen tot mantenint la seva dualitat. Les dues peces de l’escultura confirmen un pilar que contribueix a sostenir la identitat catalana”. També s’hi pot llegir fragments del poema “Enyor de Solsona”, del mestre de capella Josep M. Tripiana, estrenat en el marc de la commemoració dels 400 anys de ciutat el 1994.  

Foto: Ramon Estany


Per a l’alcalde solsoní, aquesta escultura, situada uns metres al costat de la majòlica inaugurada el 1982 coincidint també amb la proclamació de la pubilla de Catalunya a la ciutat, ha de contribuir a posar en valor no només al pubillatge, sinó també aquesta plaça del nucli antic solsoní. Al mateix temps, amb aquest element Solsona commemora l’elecció de la primera pubilla de Solsona fa 50 anys, Carme Torres. “Sigui, doncs, aquest punt un reconeixement a tots els joves que han dut el nom de la ciutat allà on han participat amb la banda i la faixa”.  

 

 

Participació