Turisme

Solsona i Olius garantiran uns anys més la il·luminació monumental del Castellvell

S'ha renovat el conveni, ampliant els dies d'il·luminació extraordinària al Carnaval i a l'1 d'octubre

per Ramon Estany, Solsona, 4 de novembre de 2019 a les 09:22 |
El castellvell, de nit

Al terme municipal d'Olius s'hi troba el recinte del Castellvell, edificació del segle X, i que és visible des de bona part del municipi de Solsona, de manera que ha esdevingut un dels símbols d'aquesta ciutat i un punt de referència per a tots els solsonins.
El 10 de maig de 1999, ambdós ajuntaments van subscriure un conveni de col·laboració per a la instal·lació i posterior manteniment de la il·luminació de tres façanes del Castellvell.

D'acord amb el conveni, l’Ajuntament d’Olius assumia les despeses corresponents a la instal·lació de l’enllumenat i al manteniment ordinari del mateix, mentre que l’Ajuntament de Solsona es feia càrrec del consum elèctric que comportés aquesta instal·lació.


Vint anys després, i tot i els treballs de manteniment i les reparacions que s’hi han anat efectuant periòdicament, l’estat de l'enllumenat del Castellvell no és avui òptim, i mentre no es disposi dels recursos necessaris per emprendre una inversió d’aquesta envergadura, es fa precisa la renovació, almenys, de certs focus.
L’Ajuntament d’Olius ha aprofitat per aquest motiu varies lluminàries (focus) que, en aquests moments no tenen una utilitat concreta, i ha considerat oportú aprofitar-los i col·locar-los al sistema d’enllumenat del Castellvell, la qual cosa ha comportat una inversió estimada de 1.583,95 €.

Tal com fixa l'acord entre els dos ajuntaments, la despesa per la instal·lació d’una lluminària i revisió de la resta de l’equipament instal·lat, ha estat assumida per ambdós consistoris a parts iguales, sent l’Ajuntament d’Olius qui ha contractat els treballs necessaris per a la seva instal·lació.

L’Ajuntament de Solsona ha abonat a l’Ajuntament d’Olius la quantitat corresponent a la meitat de la despesa efectuada.


S'amplien els dies d'il·luminació al Carnaval i a l'1 d'octubre

El conveni que s'ha renovat establia el calendari, els horaris i els tres tipus d’il·luminació possibles.Una vegada instal·lats els nous focus i posats en funcionament, i tal i com ja es va acordar al conveni de 10 de maig de 1999, l’Ajuntament d’Olius es farà càrrec de les despeses de manteniment i l’Ajuntament de Solsona de les despeses de consum.

Pel que fa al calendari i als horaris de funcionament, seran els mateixos que ja es van preveure al conveni inicial:
L'horari d'il·luminació a l'estiu i hivern serà de 3 hores (de 21 a 24 h i de 19 a 22 h, respectivament):- Del dia 1 d'octubre al 30 d'abril, s'il·luminarà les nits de dissabte i de diumenge, amb una potència total de 6.300 W (il·luminació tipus 2, segons la classificació del projecte de Ramon Padullés i Rossell).
- Entre els dies 1 de maig i 30 de setembre, s'il·luminarà cada dia, del tipus 2 les nits de dissabte i diumenge, i del tipus 1 la resta de dies (3.000 W).
- Els dies excepcionals s'il·luminarà amb el tipus 3 (13.300 W). Es consideraran dies excepcionals els següents:-del 7 a l'11 de setembre, del 23 de desembre al 7 de gener,  Setmana Santa, els tres dies de la Fira de Sant Isidre,  el primer diumenge de maig (Festa Major del Castellvell), el dia 3 d'agost (Sant Esteve), el dia 6 d'agost (Sant Salvador) i s'afegeix el dia 1 d’octubre i tots els dies del Carnaval de Solsona.

 

Participació