Òmnium Solsonès

Sant Jaume de Riner acollirà les Jornades de Sant Galderic

El Consell Comarcal del Solsonès, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Riner organitzen la festa en honor al patró de la pagesia catalana que enguany arriba a la onzena edició

per Redacció, Solsonès, 9 d'octubre de 2019 a les 16:10 |


El proper diumenge dia 13 d’octubre, a les deu del matí, l’església de Sant Jaume de Riner acollirà una nova edició de les Jornades de Sant Galderic.
L’octubre del 2009 Òmnium Cultural del Solsonès va impulsar les primeres Jornades de Sant Galderic i a partir del 2014 es va plantejar, des del Consell Comarcal, portar a terme un recorregut itinerant de la festa per la comarca traslladant-la a diversos punts del Solsonès.

El tret de sortida serà el diumenge 13 d’octubre
Començarem a 2/4 de 10 amb missa i benedicció de pa a Sant Jaume de Riner.
Seguidament anirem a fer una visita guiada al Santuari del Miracle i ho acabarem celebrant amb un tastet de productes de la zona.

Dins aquella setmana per completar les jornades de Sant Galderic, plenes de tradició i cultura popular es farà:


Conferència de Joan Serra Arman titulada de JOAN AMADES; DEL RAVAL A LA LLEGENDA on es repassaran els aspectes més personals del folklorista i la seva titànica lluita per a conservar i divulgar el patrimoni cultural popular i tradicional dels Països Catalans. Això serà dilluns 14 d’octubre a les 19:00h a la sala cultural de l’Ajuntament.

Presentació del llibre: “TORNAR AL BOSC. LES FEINES DELS BOSQUEROLS”.

Una gran part del país està poblada pel bosc.
Ocupa tant de territori que sovint forma part del nostre entorn. Anem al bosc a passejar, a esbargir-nos, a fer esport, a explorar o a buscar bolets. Els boscos, a més, són els protagonistes de nombroses llegendes i històries. I sobretot, han estat una font de riquesa que en general avui ja no ho són. És per això que no havien estat mai tan abandonats com ara. A TORNAR AL BOSC es cedeix la veu a seixanta persones que hi van viure, que hi van treballar, que hi van fer campanyes i que, mentre expliquen què hi feien, ens recorden tot el que els boscos encara ens donen.

A TORNAR AL BOSC ens portarà a recollir llenya, a fer feixines, fer pega, fer dogues i rodells, fer escombres de bruc, a coure carbó i a llevar el suro, recol·lectar pinyons, castanyes, cireres d’arboç, bolets o aglans… S’explica totes les feines del bosc, encara que de boscos n’hi hagi de moltes classes.
Això serà el dimecres 16 d’octubre a les 20:00h a la sala cultural de l’Ajuntament.


Sant Galderic
Galderic fou un pagès occità nascut a Vilavella – Rosselló – cap al 820, que defensà els drets dels pagesos davant dels abusos dels senyors. Després de la seva mort fou canonitzat i declarat patró de la pagesia occitana i, posteriorment, de la catalana. Des de 1622 Sant Isidre, patró de la pagesia espanyola, fou imposat a Catalunya, i en menor mesura al País Valencià, substituint els patrons tradicionals, els sants Abdó i Senén i Sant Galderic. 
Sant Galderic va ser enterrat al monestir de Sant Martí del Canigó. Durant la invasió francesa de 1654 les relíquies del sant van ser traslladades del Canigó a Barcelona. Avui descansen a la catedral de Perpinyà. 
 

 

Participació