Pau

L'Associació de Madrona organitza un Erasmus per la pau amb joves saharauis

per Associació dels Amics del Patrimoni Cultural i Mediambiental de Madrona, Solsona, 3 d'octubre de 2019 a les 15:39 |

Aquesta setmana, l’Associació dels Amics del Patrimoni Cultural i Mediambiental de Madrona ha rebut la visita d’una 30 de participants dins del programa d’intercanvi Erasmus+ Youth Peace Summit. La gran majoria del grup de joves ha estat format per saharauis i saharianes més alguns experts en polítiques d’immigració, integració i resolució de conflictes per la via pacífica.

L’objectiu de la trobada és donar veu a les noves generacions i presentar un manifest conjunt a la Comissió Europea a partir dels diferents punts de vista dels participants. La realitat saharaui es troba en un punt delicat, on noves generacions, que no han conegut la guerra, segueixen esperant un referèndum que autodetermini el seu destí com a poble. L’Erasmus+ Youth Peace Summit ha de servir d’instrument per crear noves estratègies pacífiques per aquesta qüestió.


Els participants saharauis provenen dels campaments de Tindouf (Algèria) i del territori ocupat del Sàhara Occidental i molts d’ells són estudiants i graduats universitaris (entre els quals hi ha varis periodistes, enginyers, historiadors, una química, un matemàtic i un expert en filosofia). També hi ha representació del poble Kurd i de Palestina, tots ells compartint situacions polítiques molt similars. Entre els dies 29 de setembre i 5 d’octubre, han desenvolupat diferents activitats a la comarca per apropar punts de vista i teixir una proposta unitària.

Aquest dimarts matí, es van poder reunir amb l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, qui els va explicar de forma detallada la complexitat de la realitat política catalana i va atendre les diferents preguntes del grup. També van participar activament en la marxa en memòria dels fets de l’1 d’octubre organitzada per les entitats independentistes de Solsona. Està previst que divendres al matí es presenti el documental Tres Càmeres Robades, sobre la repressió als campaments saharauis, als alumnes de batxillerat de l’Escola Arrels, acompanyat d’una xerrada sobre la pau i resolució de conflictes polítics. El manifest serà presentat divendres a les 18:30 de la tarda al Casal d’Europa de Berga.

 

Participació