Punt de vista

Anuncis per bèsties foodies

per Anna Simon i Ampurdanès, 13 de setembre de 2019 a les 09:10 |


Ahir, mentre passejava per Barcelona, em vaig sentir interpel·lada per un cartell anunci que, des de les parades de bus de la Zona Universitària, intentava buscar potencials compradors d’una beguda de civada sueca, proclamant en anglès: “It’s like milk, but made for Humans” (Com llet, però feta per humans). Què volia dir aquella sentència?

Tots hem sentit o llegit en reiterades ocasions comentaris de detractors del consum de llet de vaca. Entre alguns vegans, suposats “nutricionistes”,  “digestòlegs” i “entesos” està en voga la demonització de la beguda que, maridada dos cops al dia amb galetes Maria i Cola-Cao, ha fet créixer tantes generacions.


Se sol argumentar la mala fama, partint de la intolerància o al·lèrgia d’alguns nens i adults (una possibilitat molt real i relativament freqüent) per generalitzar la toxicitat de la llet per a l’organisme adult. Fins i tot, sobre-diagnosticant o auto-diagnosticant aquestes patologies “per si de cas”.

També es raona que els humans som l’únic animal que segueix consumint el “beure blanc” després de l’alletament matern. Una reducció “ad absurdum”, doncs també els humans som els únics animals que toquem el violí; els únics que pengem posts a Instagram; i els únics que publiquem columnes de criteri dubtós, dedicades a substituir la dieta tradicional (Mediterrània!) per la suposada versió Healthy, a base de quinoa i alvocat importats en avió de l’altra punta del món. 

“It’s like milk, but made for Humans”. Segons l’empresa Oatly, la llet de vaca, no és per humans, és només per alletar “baby cows” (vedells). Però, per què aleshores la civada hauria de ser per humans? No és l’humà també l’únic animal que pren begudes de civada després de l’alletament matern? Per sort les plantes de civada són un pèl més inexpressives que les vaques, i no es poden queixar quan ens bevem els seus grans, brutalment espremuts. Grans, a partir dels quals, haurien sortit els seus “fillets civada” (baby oats). Tampoc no poden demandar l’empresa Oatly quan diu que la funció dels seus “grans” i potencials “fills civada” és precisament  que els exprimeixin i devorin els humans.

Jo, com que tinc la sort de tolerar la llet de vaca com una vedella, continuaré consumint-ne.  I també begudes de civada, d’arròs, de coco, d’ametlla o del que em vingui de gust. Però el que realment em sap greu de tot plegat és que l’eslògan de l’anunci, “...but made for Humans”, no l’hagi llançat la marca de patés per gat GROUMET GOLD, el seu anunci televisiu fa venir salivera, i així no em sentiria tant excèntrica si algun dia caic en la temptació.


Anna Simon i Ampurdanès

 

 

Participació