Festa Major

Solsona presenta una Festa Major popular amb una seixantena d’actes per a tots els públics

Prop de la meitat del pressupost es destina als públics jove i familiar / Quim Torra presidirà els actes centrals del 9 de setembre /Cesk Freixas, Itaca Band, El Pot Petit i La Principal de la Bisbal són alguns dels reclams de la cartellera

per Redacció, Solsona, 7 d'agost de 2019 a les 07:31 |
La presentació, amb la regidora de Cultura, Judit Gisbert, a l’esquerra i l’autora del disseny gràfic d’enguany, Júlia Xandri, a la dreta. | Ramon Estany

 
La 366a Festa Major de Solsona està concebuda com “la festa de tots, una veritable festa popular”. A prop d’un mes de la primera tronada, ho ha destacat avui la regidora de Cultura, Judit Gisbert, en la presentació en roda de premsa del programa, que inclou prop d’una seixantena d’actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l’Ajuntament, entitats i altres agents culturals entre final d’agost i mitjan mes de setembre. També hi ha participat Júlia Xandri, autora del disseny gràfic del programa.


El cantautor Cesk Freixas, en el concert solidari del SOM del dia 1 de setembre a la plaça de Sant Joan; Itaca Band, com a cap de cartell del concert jove del diumenge 8 a la nit a la Sala Xelsa; El Pot Petit, en l’espectacle estrella per al públic familiar, el divendres 6 a la plaça del Camp, i La Principal de la Bisbal per al concert de tarda i el ball de nit del dilluns 9, són alguns dels principals reclams de la Festa Major d’enguany. 

Aquest any la Festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins es veurà enaltida amb la participació en els actes centrals del president de la Generalitat, Quim Torra, el dilluns 9 durant tot el matí i fins a primera hora de la tarda. Torra serà rebut a la sala de plens municipal abans de presidir la baixada d’autoritats fins a la catedral; presenciarà els ballets de la imatgeria gegantera a la plaça Major, encendrà la tronada i tornarà a pujar fins a l’Ajuntament. També hi ha la possibilitat que un altre membre del govern català hi assisteixi el dia abans, tot i que està pendent de confirmació. 

Amb un pressupost de poc més de 100.000 euros, Judit Gisbert ha posat de relleu que “la Festa Major és l’esdeveniment cultural de més envergadura per a l’Ajuntament al cap de l’any”. Pensant en tots els públics, ha recordat que entre els 38.000 euros destinats als joves i els 7.500 de les propostes per a la mainada, aquests sectors de la població es veuen reflectits en més del 45 per cent del pressupost total. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM del dia 1, que és benèfic, i l’obra de Lacetània Teatre.

Aquest any es consolida la festa per als adolescents, per tercer any consecutiu, amb una proposta consensuada amb al Consell d’Adolescents. El dilluns 9 es programa l’actuació del DJ Monty i la Confetti Led Party d’Adolescents.cat a la plaça de Sant Pere. 

D’altra banda, la regidora ha subratllat la “creixent col·laboració de Joventut Solsonina en la programació de la Festa Major”. Així, no només organitzen el Concurs de Músics al Carrer, el dia 9, i els concerts joves, sinó que  també participen en el muntatge del concert per a adolescents i en l’espectacle d’El Pot Petit. 
 

Foto: Ramon Estany


Una de les novetats d’aquest any servirà per remullar petits i grans. Es tracta d’un tobogan aquàtic de cinquanta metres, que s’instal·larà el dia 10 al matí al carrer d’Antoni Gaudí. S’hi podrà accedir a partir dels 6 anys, tot i que no tindrà una edat límit.  
Pel que fa a la paritat de gènere en la contractació de grups i companyies, un compromís adquirit pel consistori l’any passat, la regidora assegura que s’intenta treballar-hi, “tot i que continua sent un repte, especialment quan es tracta de formacions per al públic juvenil”.

“És un aspecte molt complicat, si bé hi estem a sobre”. De totes maneres, aquest any Les Anxovetes, un conjunt format per veus femenines, torna a amenitzar el concert d’havaneres del dia 7; totes les orquestres de ball són mixtes en la seva composició, igual com El Pot Petit, del dia 6, que és la principal aposta per al públic familiar. Així mateix, el dia 9 a la tarda hi haurà tallers infantils conduïts exclusivament per dones solsonines. 

 

Participació