Punt de vista

Deu raons perquè Catalunya sigui Sobirana

per Redacció, 5 d'agost de 2019 a les 07:30 |
 
     1-. Per llei natural. Tota nació té el dret natural de ser sobirana, ja que no hi ha cap que neixi per estar subordinada a una altra, de més poderosa o de més rapaç. Aquest llei fa el dret humà número 1. Tota nació té el dret a auto determinar-se, és a dir, a forjar el seu propi esdevenidor i a agençar casa seva com més li plagui a ella, sense que cap estrany tingui dret a imposar-li la mena de vida que ha de viure. Tot fa referència, també, al més elemental sentit comú.

I que perdoni la vice-ministra, o qui sigui del govern espanyol, que diu que aquest dret a l’auto determinació no existeix  perquè no està consignat en cap constitució europea. És clar, els estats són els qui escriuen les constitucions i no són tan ximples d’incloure-hi una clàusula que els pugui esberlar.


     2-. Per la dignitat humana de cada poble o nació. No és decorós per a cap nació que estigui sotmesa a una altra. Déu, la Naturalesa, la història del món, han fet els homes lliures i és element fonamental d’aquesta llibertat que cadascun tingui el seu propi govern que el guiï d’acord amb el seu geni. La Constitució dels Estats Units d’Amèrica diu que All men are created iqual ─ expressió que era grata al president Kennedy i habitual en els seus discursos polítics─ i entre iguals un no pot aixecar-se amb la bandera de la superioritat i de la primacia sobre els seus iguals. Llevat que hagi perdut el sentit de la Humanitat.

    3-. Perquè Catalunya era un Estat Lliure i Sobirà i poc a poc, a través d’una llarga història, Castilla l’ha anat privant de drets i d’estatuts propis i l’ha sotmesa al seu poder totalitari i jacobí.

    4-. Perquè mai, mai, els catalans, d’una manera lliure i espontània, han dit que volien ajuntar-se a Castilla, ans aquesta els han sotmesos a còpia de violència, de guerres i de retallar llurs drets a ser poble lliure, fins a suprimir-los del tot.

    5-. Perquè Castilla ha perseguit acarnissadament la llengua, la cultura i la identitat catalanes, ni que ho hagi fet pretenent que no se note el cuidado i que, quan li floquen al rostre, ho negui aferrissadament i se’n burli.


    6-. Perquè els catalans puguin salvar la seva llengua, la seva cultura, la seva identitat, sempre perseguides i prohibides per l’Estat espanyol, per veure-hi una amenaça i una nosa a la seva dogmàtica unidad.

   7-. Perquè mentre viu sotmesa a Castilla, està a mercè dels recursos de poder i de despotisme de l’Estat espanyol, el qual té les armes, els tancs, els canons, els guàrdies civils xops d’odi a Catalunya, com els tribunals de justícia, especialment el Tribunal Supremo, els quals ens bolca a sobre per sentenciar contra la llengua, per esclafar tot legítim moviment de llibertat i per empresonar els nostres millors capdavanters.

   8-. Perquè pugui reparar i refer-se del mal que li féu Franco, que li han fet Borbons i dictadors, els quals s’han repartit, a través de la història, aquest cuidado de minar i destruir Catalunya, per tal de fer-la una simple colònia de les seves ambicions de poder i de riquesa. Greuge històric i escandalós que el Govern de Madrid mai per mai reconeixerà ni se n’excusarà, virtuts de què no és pas capaç.

   9-. Perquè pugui administrar-se ella, planejar la seva infraestructura ─la Sagrera, el Corredor Mediterrani─ que són sabotejats pel Govern central perquè Catalunya no prosperi i se li escapi de les mans.

  10-. Perquè la Unió Europea no serà mai feta pels estats europeus, que fan veure que la volen, i no la volen, perquè no  volen fraccionar-se en les seves nacions, que equival a desaparèixer del mapa, i això no ho toleraran mai. Europa és un mosaic de nacions, i un nombre ja s’han fet sobiranes i les altres tenen els ulls posats en Catalunya, com un exemple i una guia, un motiu per ser lliures i espolsar-se de sobre el jou imposat per un estat. Catalans, i no catalans, en tenim uns exemples tan brillants en Portugal, les repúbliques de Txèquia i Eslovàquia, les tres repúbliques bàltiques, les que formaven l’antiga Iugoslàvia, contra la qual es rebel·laren en guerres cruentes, que ja no s’haurien de veure en el món d’avui.

   El patriarca Torres i Bages deia: Catalunya serà cristiana o no serà. Parodiem-lo profitosament i diguem: Catalunya serà Sobirana, o no serà.

     
       

 

Participació