AIMS

L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona escalfa motors amb l'arribada dels primers alumnes

Una norantena de joves de 22 països es posaran a les ordres del prestigiós claustre

Alumne i professora a la classe de fagot | Gemma Aleman
per Redacció, Solsona | 2 d'agost de 2019 a les 15:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alumna Antonia Lazenby explica que l'ha motivat a repetir.

L'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) ha donat aquest divendres el tret de sortida amb les primeres classes d'instruments de vent. Durant 17 dies, una norantena de joves de fins a 22 països diferents es posaran sota les ordres d'un prestigiós claustre amb professors provinents de les millors orquestres. "El que volem és formar als millors talents del món", assegura el director de l'AIMS, Peter Thiemann. El resultat d'aquest aprenentatge es podrà veure en les diferents actuacions que realitzaran en una quinzena de municipis de la Catalunya Central i Lleida.

 
Aquest divendres han arrencat les classes d'instruments de vents. Entre l'alumnat hi havia l'Antonia Lazenby, que enguany repeteix a l'AIMS per segon any consecutiu. La jove ho justifica apel·lant al fet que va ser "una gran experiència" que li va permetre aprendre molt. Per aquesta raó, no ha dubtat en tornar a ser-hi.

Després del vent, la setmana que ve arribaran els alumnes d'instruments de corda. Plegats protagonitzaran un dels esdeveniments més esperats d'aquest AIMS: es convertiran en una orquestra simfònica, amb 55 músics, que interpretaran la Simfonia núm. 2 en Re major, Op. 36, de Beethoven. I ho faran sota la batuta del reputat director Riccardo Frizza. "Serà un moment històric", assegura Thiemann, tot apel·lant que mai s'ha interpretat "en viu" a la capital del Solsonès.

Un alumne durant la classe de flauta. Foto: Gemma Aleman


Un prestigiós claustre

Si una cosa caracteritza l'AIMS, és el seu prestigiós claustre amb músics que actuen en les principals orquestres del món. Dels noms d'enguany destaca Claudia Stain, flautista solista a l'òpera estatal de Berlín.


Pels mestres, l'Acadèmia és també tota una experiència. Cesar Altur, oboè solista a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, serà per segon any consecutiu a l'equip docent. Reconeix que l'alumne aprèn "però tu també, és una experiència compartida". Segons el music, sí que és cert que es poden trobar arreu altres projectes similars a l'AIMS, però el que el fa únic és que dona "experiència" a l'alumnat damunt de l'escenari. "Sovint no es valora, però és tan important com la tècnica, has d'estar còmode", apunta.

L''AIMS inclourà un total de 46 actuacions en només 17 dies en una quinzena de municipis de la Catalunya Central i Lleida. S'oferiran en tres formats diferents: el clàssic, en sales, teatres i esglésies; el del carrer, a la plaça de la Catedral i d'entrada lliure, i el social, per apropar la música clàssica a col·lectius en situació de vulnerabilitat. A més, com a novetat d'enguany, tres d'ells es podran seguir per streaming a través de les xarxes socials.


Un 40% dels alumnes repeteixen

Aquest AIMS compta amb una norantena d'alumnes de 22 països. "Són autèntics talents de música clàssica", diu Thiemann. La majoria cursen estudis de grau superior, si bé "els últims anys està creixent el volum de joves d'entre 10 i 14 anys que són grans talents", afegeix. Segons el director, el grau de satisfacció de l'alumnat és tan elevat que prop del 40% acaben repetint. N'hi ha que, fins i tot, han arribat a fer fet fins a set estades a l'Acadèmia.

 

Participació