Cultura

Darrer concert de l’orgue de la Catedral de Solsona abans de la seva restauració

Diumenge 4 d'agost a 2/4 d'1 del migdia

per Redacció , Solsona, 29 de juliol de 2019 a les 10:22 |
Johannes Geffert, un dels màxims exponents de l’escola d’organistes alemany del darrer terç del XX, serà l’encarregat d’oferir el recital
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A inicis de 2019, es va constituir la comissió Orgue Catedral de Solsona amb la voluntat de restaurar l’orgue de la Catedral. Aquest instrument, fabricat l’any 1853 per l’orguener Gaietà Vilardebó, un dels orgueners catalans més destacats del segle XIX, està catalogat com un dels més rellevants de Catalunya. L’orgue conserva alguns elements barrocs originals provinents d’altres orgues construïts per la família Bordons, famosos orgueners de Solsona.

L’anterior remodelació important a què havia estat subjecte data de l’any 1885, quan l’orguener italià Juan Florenzano va procedir a una romantització de l’orgue i va afegir-hi el tercer teclat “Eco”. D’ençà d’aquesta intervenció, l’orgue no ha tingut actuacions importants, llevat de la instal·lació d’un nou ventilador elèctric i treballs menors de manteniment i d’afinació. 

Aquest instrument, pel seu valor històric, monumental i musical, esdevé el darrer gran orgue històric que queda per restaurar a Catalunya. Actualment, presenta moltes disfuncions i imprecisions en tots els seus elements fruit del pas del temps i la manca de restauració. Així doncs, la restauració d’aquest instrument permetrà recuperar una part d’història cultural i musical de la ciutat de Solsona i esdevindrà un orgue al servei de la ciutat. El proper mes d’octubre, la comissió presentarà el projecte de restauració en un acte públic. 

El concert que oferirà l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) el proper 4 d’agost a les 12.30h a la Catedral de Solsona serà el darrer concert que efectuarà l’orgue abans de la remodelació. Johannes Geffert, un dels màxims exponents de l’escola d’organistes alemany del darrer terç del XX, serà l’encarregat d’oferir el recital que inclourà obres de Wesley, Bach, Telemann i Händel. 

 

Participació