Història

VIDEO Un tastet del documental Vella Solsona

A la plaça de Sant Joan, després del concert de La Caravaggia, es projectarà el documental d’Arnau Abella Vella Solsona

per Redacció , Solsona, 26 de juliol de 2019 a les 07:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El 30 de juliol de 1594 el rei Felip II de Castella i I d’Aragó, des del monestir de San Lorenzo del Escorial, signava una cèdula reial en llatí amb la qual es concedia a Solsona el títol de ciutat. 425 anys després, la capital del Solsonès commemora aquesta distinció amb un triple acte, que tindrà lloc aquest divendres, dia 26. L’Ajuntament, el Museu Diocesà i Comarcal i l’Orfeó Nova Solsona organitzen una mostra al carrer amb visita guiada, un concert de música de l’època i la projecció d’un documental divulgatiu sobre la ciutat dels segles XVI i XVII. Totes les propostes són gratuïtes.


A dos quarts d’onze de la nit a la plaça de Sant Joan, just després del concert, es projectarà Vella Solsona, un audiovisual sobre el municipi que el 1594 va rebre el títol de ciutat. És un documental amb vocació divulgativa, tal com explica el seu director, el solsoní Arnau Abella, que “a partir d’una mirada poètica explora l’espai de trobada entre vila i ciutat, les causes que van conduir a l’obtenció del títol i els rastres que s’han heretat d’aquella Solsona dels segles XVI i XVII”. Es fa de la mà d’entesos en el període modern, “sense oblidar que Solsona és més viva als carrers que als pergamins”. 

Vella Solsona és una producció de l’Ajuntament de Solsona i la productora Omen, dirigida per Arnau Abella, en la qual també han col·laborat altres persones de la ciutat, com el músic Eduard Gener, el director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, o l’expert en restauració de monuments i història de l’arquitectura Carles Freixes.  

     

 

 

 

Participació