Llibres

Alfons Cama presentarà «El Primer Piteu» a Sant Llorenç de Morunys

Dissabte, 27 de juliol, a les 6 de la tarda als Claustres del Monestir de Sant Llorenç de Morunys

per Redacció, Sant Llorenç de Morunys, 24 de juliol de 2019 a les 16:54 |
(Arxiu) Alfons Cama | Ramon Estany

En el marc del la Fira del Drap Piteu tindrà lloc la presentació de la novel·la El primer piteu, d’Alfons Cama i Saballs, un llibre sobre la història del drap piteu a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys.
L’acte, que tindrà lloc el proper 27 de juliol a les 6 de la tarda als claustres del monestir de Sant Llorenç de Morunys, està inclòs en la programació de la Fira del Drap Piteu de la Vall de Lord. Comptarem amb les intervencions de l’autor i de Jaume Adam, estudiós de la història del municipi. I, seguidament, hi haurà una visita guiada.


L’endemà podreu trobar l’autor signant llibres a la Multibotiga La Canal.

 

Segle XVI. Eren temps de puixança per a teixidors i paraires a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys quan els seus habitants van copsar la inexplicable voluntat de Déu i els dogmes
intransigents de l’Església.SINOPSI
Segle xiv. La Guerra dels Cent Anys, les lluites de Pere el Cerimoniós amb Jaume de Mallorca, el camí de Sant Jaume i el monestir benedictí de Tavèrnoles marquen l’existència d’en Gerard fins a la seva arribada a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys, a la vall de Lord.
Reminiscències de la doctrina herètica dels «bons homes», la vida monàstica i les prèdiques de clergues caragirats determinen el seu caràcter. L’estrall de la pesta, el rebuig vers els jueus i la vida gremial ens situen en una època de forts contrastos. I, entremig, l’amor, la traïció, la prostitució i el patiment, amb tota la seva cruesa.
Un text d’una prosa precisa i efectiva que posa de relleu la importància que va adquirir a la zona del Solsonès i, per extensió, a tot Catalunya el món de la draperia, dels teixidors, dels paraires, dels comerciants de llana, dels telers i dels primers tissatges de l’exitós «drap del piteu».


DADES BIOGRÀFIQUES

Alfons Cama i Saballs va néixer a Calonge l’any 1952. Palamosí d’adopció, va cursar els
estudis d’Enginyeria Industrial a Barcelona i, actualment, viu a Tarragona.
Ha publicat El camí dels cirerers (2013), una novel·la basada en els seus records
d’infantesa; Un pessic a l’ànima (2013), en què se superposen la transformació de les
classes socials de l’última meitat del segle xx, el món del suro i l’activisme polític del final del franquisme, Amb dits de molsa (2015), on destaquen la immigració, la crisi, l’especulació immobiliària, el món de la droga i els amors per interès, i L’olor de la seva
pell (2017), que ens parla de com els vestigis de la Guerra Civil deixen empremta als membres d’una família gavarrenca.
El 2016 va guanyar el premi Drac de Narrativa Curta, d’Òmnium Cultural del Solsonès, amb el conte Maria Cinta.
El primer piteu és la seva primera incursió a la novel·la històrica.


 

 

Participació