Solidaritat

La recaptació de les piscines municipals durant l’onada de calor es destina al Fons d’emergència social

L’equip de govern fa un balanç positiu de les mesures adoptades per facilitar l’accés a les instal·lacions

per Redacció, Solsona | 16 de juliol de 2019 a les 14:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Junta de Govern Local de Solsona ha acordat aquest dilluns destinar al Fons d’emergència social de la ciutat els 1.586 euros ingressats mitjançant la venda d’entrades a les piscines municipals durant els dies de l’onada de calor de final de juny. L’executiu municipal ha aprofitat per fer balanç del resultat de les mesures adoptades per facilitar l’accés a les instal·lacions perquè la població es refresqués i ha conclòs que va ser “molt positiu pel fet d’haver assolit els objectius”.

La decisió de destinar els diners al Fons d’emergència social ha de servir, segons l’alcalde, David Rodríguez, perquè “ningú no tingui cap dubte que l’Ajuntament no va tenir cap afany recaptatori” pel fet de no oferir l’entrada gratuïta a tothom. Es tractava d’una “mesura limitadora per controlar l’aforament i, alhora, que no suposés cap impediment per accedir a les piscines per motius econòmics”. 


915 banyistes en tres dies
Entre els dies 28 i 30 de juny, quan les temperatures van tocar sostre, es va permetre l’entrada lliure a la població considerada més vulnerable, a partir de 70 anys, mentre que la resta de la ciutadania podia accedir-hi a meitat de preu, és a dir per 2 euros en el cas de la tarifa general, per 1,25 els jubilats o pensionistes i per 1,75 euros els menors de 15 anys. Durant aquests tres dies les piscines van tenir 915 usuaris, sense comptar els abonats i els col·lectius que sempre hi entren gratuïtament. Aquest xifra suposa una mitjana de 305 usuaris diaris, un volum tres vegades superior al de la mitjana registrada els dos caps de setmana següents (95 entrades al dia). 


Durant l’onada de calor, el perfil majoritari d’usuaris (59%) va ser el dels majors de 15 anys, seguit del dels menors d’aquesta edat (37%), mentre que tan sols hi van anar 29 jubilats i pensionistes (3,6%), inclòs el col·lectiu de més de 70 anys. 
L’alcalde defensa que es van assolir els tres objectius de la reducció del preu de l’entrada: d’una banda, famílies que no són usuàries habituals, especialment per motius econòmics, van poder utilitzar el servei; de l’altra, “es va garantir la seguretat dels banyistes, un factor prioritari en una piscina de 4,5 metres de fondària”, ja que l’empresa de socorristes contractada es va veure desbordada i tenia dificultats per disposar de personal de reposició. Finalment, “es va poder mantenir la qualitat del servei públic”.  Evitar el col·lapse

David Rodríguez assegura que “no es podia córrer el risc de col·lapsar les instal·lacions, primer per seguretat, i després per respecte a les persones que tenen l’abonament i per mantenir la qualitat del servei públic. A més, el batlle qualifica d’“injustícia social oferir el servei gratuït a tothom de manera indiscriminada”, també a aquells ciutadans que no ho necessiten. 

L’equip de govern valora positivament que s’arribés a un nivell d’ocupació de les piscines “prou alt, però sense arribar al col·lapse”, fet que dona marge de maniobra per valorar, en propers episodis similars d’onades de calor, ampliar el perfil de persones usuàries que poden gaudir de majors descomptes o de gratuïtat en l’entrada, com per exemple els més petits o les dones embarassades.     

L’Ajuntament també recorda que les mesures que faciliten l’accés a les piscines no estan pensades per a les persones amb problemes de salut, a les quals el Departament de Salut recomana combatre la calor evitant l’activitat a l’aire lliure, buscant llocs frescos, a l’ombra o climatitzats i hidratant-se. “Les piscines són un recurs per a l’oci en un entorn refrescant, especialment per als més petits”. Així mateix, avisa que acudir a la piscina no és una opció segura per si sola si no s’acompanya de les precaucions pertinents que requereix l’exposició al sol.

El 27 de juny el grup municipal d’ApS-CUP va manifestar-se a favor de permetre l’entrada gratuïta a les piscines a tothom mentre durés l’onada de calor en considerar que la situació era excepcional, tal com van fer diversos municipis. 

L’aforament de les piscines municipals és de 520 persones a la zona de bany i de 1.000 persones en total, comptant-hi la zona de platja. Per làmina d’aigua,  han de tenir un mínim de dos socorristes i un socorrista per cada 200 usuaris. Segons informa la regidoria d’Esports, Aquasos, l’empresa de serveis de socorrisme contractada per l’Ajuntament, ha felicitat el consistori per la manera com es va procedir, ja que “en cas que s’hagués permès l’entrada lliure a tothom haurien mancat socorristes de reposició, amb el perill que això comporta”. 

 

Participació