Escola Arrels

Els projectes socials de 3r d’ESO a l’Escola Arrels

per Redacció , Solsona, 1 de juliol de 2019 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un dels objectius que tenim a l’Escola Arrels és formar ciutadans del món, responsables, solidaris i compromesos amb l’entorn, i és per això que cada any animem l’alumnat de 3r d’ESO a implicar-se amb alguna de les entitats o projectes solidaris de la comarca i que tinguin l’oportunitat de viure aquesta enriquidora experiència.

Organitzats en 4 grups, són els mateixos alumnes els que decideixen amb qui volen col·laborar i els que lideren el seu propi projecte. Aquest any, en el marc de l’entrenament d’habilitats d’emprenedores, els nois i noies han decidit col·laborar amb la residència d’avis, el grup de gèneres del Solsonès, l’associació Fènix i en un projecte del CTFC i del Centre Sanitari.


Residència Pere Màrtir Colomés

El nostre grup, una vegada decidida l’entitat amb la qual treballaríem, ens hi vam posar en contacte i vam proposar-los unes activitats per dur a terme amb els avis de la residència. L’objectiu principal que ens van plantejar era fer activitats per treballar la memòria amb els avis.


La primera activitat va ser anar a la residència pels volts de Carnaval i ballar alguns dels ballets perquè recordessin aquesta part del folklore solsoní. En vam ballar alguns dels més coneguts, com per exemple el xut i les contradanses. Als avis els va agradar molt aquesta activitat.

Després els alumnes vam recollir algunes fotos antigues de Solsona i vam anar a fer una foto al mateix lloc actualment. Així, es podia comparar el canvi al llarg dels anys. Les vam recopilar totes en una presentació i la vam anar a ensenyar als avis perquè intentessin esbrinar on era la foto antiga i la poguessin comparar amb l’actual.


A més, també vam col·laborar per la Fira de Sant Isidre portant els avis que tenen la mobilitat més reduïda a passejar per la fira. Van estar molt agraïts i per nosaltres va ser una experiència molt gratificant.

Grup de gèneres del Solsonès

Nosaltres, al llarg d’aquest curs, hem estat treballant amb el grup de gèneres del Solsonès, amb qui vam realitzar diverses activitats. Primerament, vam fer una assemblea amb ells i ens van explicar els seus objectiu, fet que va permetre que els coneguéssim millor. Un cop vam saber les seves necessitats, vam decidir col·laborar-hi econòmicament per facilitar-los la seva tasca.

El projecte que vam decidir tirar endavant per a aconseguir diners va ser la venda de polseres pel preu de 2€ amb un missatge reivindicatiu. 

Durant aquest període, també hem estat conscienciant els joves de 1r cicle d’ESO proposant-los un concurs de curtmetratges sobre la desigualtat de gènere.

Centre tecnològic forestal de Catalunya i Centre sanitari

Com a grup de 3r B, a nosaltres ens van proposar fer un projecte conjunt amb el centre sanitari i el CTFC. El projecte es basava en idear i muntar un bosc terapèutic on tothom qui ho necessités pogués anar-hi a descansar, desconnectar i simplement conviure amb la natura. 

Vam començar per triar un bosc on es pogués fer sense problemes, lliure d’erugues i de fàcil caminar. El vam trobar a la vora del Cap del Pla.

Vam anar-hi a plantejar llocs i a descobrir els camins per on passar i vam pensar diferents zones de descans on la gent pogués estar en contacte amb la natura i a la vegada pogués estar assegut en un banc escoltant un poema sobre el bosc.

Aquest projecte ens ha donat a entendre que a vegades no calen medicaments, simplement una mica d’aire pur i estar envoltat de la bella naturalesa.

Tot i que el projecte no va poder avançar molt per diversos entrebancs, va ser enriquidor treballar-hi.

Associació Fènix

Durant aquest curs, un dels grups de 3r ESO A hem col·laborat amb l’Associació Fènix fent diferents activitats per recollir fons. La primera activitat que vam fer va ser una venda de llibres de segona mà el dia de Sant Jordi, primer al pati de l’escola i després al passeig. A continuació, els dies de la fira de Sant Isidre vam anar per torns al seu estand per ajudar-los. També un dia a l’hora del pati vam fer una xocolatada amb l’ajuda de l’escola en la qual tots els alumnes i els professors podien venir a col·laborar amb l’associació comprant l’esmorzar.

Per últim, una activitat que vam treballar a l’hora de visual i plàstica i en la qual van col·laborar també els altres grups de 3r va consistir en crear una exposició d’escultures i fotografies que es va poder visitar durant la Fira de Sant Isidre al Centre Cívic. Totes les obres estaven a la venda.

En total, vam recaptar un total de 508,50 euros i s’han entregat a l’Associació Fènix perquè pugui seguir donant suport a tots aquells que viuen de prop la lluita contra el càncer.

 

Participació