Eleccions Municipals 2019

El republicà David Rodríguez és investit alcalde de Solsona amb el suport d’ApS-CUP

En el seu quart discurs d’investidura, el batlle ha estès la mà a tots els grups municipals

per Ramon Estany, 15 de juny de 2019 a les 19:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Ha obert la seva intervenció reconeixent que en el seu quart discurs d’investidura no es veia capaç de fer gaires noves aportacions, si bé ha dit que els mandats que porta a l’esquena es tradueixen en “una perspectiva i una experiència” en la política municipal i de país que espera posar al servei dels seus conciutadans.

El republicà David Rodríguez ha estat investit alcalde de Solsona aquest migdia amb el suport del grup d’ApS-CUP i els vots en blanc de Junts per Solsona i el PSC, amb qui no pactarà, a diferència dels tres darrers mandats, en tant que “la situació de país és prou greu per condicionar les possibilitats d’aliança”.

Davant d’una cinquantena de persones, entre les quals hi havia l’exalcalde Jordi Riart, familiars, amics dels regidors i exregidors, avui s’ha donat el tret de sortida al mandat 2019-2023 amb el Ple de constitució. Els republicans Ramon Montaner, Judit Gisbert i Joan Parcerisa i la cupaire Pilar Viladrinch han lluït per primera vegada la banda grana i la venera, mentre que la socialista Encarna Tarifa se l’ha tornat a posar després d’un parèntesi de quatre anys.  

David Rodríguez ha dedicat la victòria d’ERC a les eleccions municipals a Oriol Junqueras. El president de la seva formació, que li va demanar que repetís com a candidat a l’alcaldia, ha estat un dels presos polítics i exiliats a qui s’ha referit el reelegit batlle, que ha posat èmfasi també en les dones represaliades, “massa sovint invisibilitzades”. De fet, en el decurs del primer plenari del mandat, totes les formacions, excepte el PSC, han tingut un record pels polítics i activistes socials empresonats i a l’exili.


Pel que fa a la resta de grups municipals, l’alcalde els ha estès la mà. Ha agraït la predisposició d’ApS-CUP a entomar l’oferiment i “l’esperit constructiu” amb “una proposta plausible en benefici de la ciutat”. I és que a canvi del seu vot afirmatiu a la investidura, ERC ha acceptat el compromís d’elaborar un cens d’habitatges buits i fer una reserva pressupostària en aquest sentit el proper exercici. Per contra, Rodríguez ha lamentat no haver assolit un acord amb Junts per Solsona. De totes maneres, confia arribar a una entesa els propers quatre anys: “segur que tindrem més oportunitats per intentar-ho”, ha dit. A l’única regidora del PSC li ha recordat que, malgrat no reeditar el pacte de govern, preveu establir-hi acords, després d’haver treballat conjuntament amb anterioritat i haver-hi “treballat bé”.

Lògicament, el batlle també s’ha adreçat als regidors del seu equip, als antics, a qui ha atribuït la victòria electoral, i als nous. Així mateix, ha fet un agraïment especial a Ramon Xandri, un dels edils que es mantenen a l’executiu. L’ha qualificat de “peça cabdal del govern, que ha passat uns mesos difícils. Un home treballador i rigorós com pocs, lleial, atent i discret, dels que fan feina sense fer soroll”.


Sense entrar en detall, l’alcalde ha apuntat els eixos polítics que marcaran el mandat, com la dedicació als barris, l’atenció a les persones desfavorides, el desenvolupament local, l’acompanyament a les empreses i el comerç local, així com el treball colze a colze amb les entitats.

“Molts deures a fer”

La promoció de l’habitatge de lloguer, el treball per una societat més inclusiva, l’impuls d’un projecte educatiu que vagi més enllà de l’àmbit escolar, la construcció d’equipaments nous i la millora dels existents són algunes de les línies d’actuació que es veuran plasmades en el pla de mandat. I, de portes endins, David Rodríguez ha destacat com a repte l’adaptació de l’Ajuntament a l’administració electrònica. “Sabem que tenim molts deures a fer en aquest àmbit”. Tampoc no ha passat per alt la problemàtica del Centre Sanitari: tot i no ser de competència municipal, Rodríguez ha assegurat que “requerirà de la màxima atenció de l’alcalde”.

“Toca no donar un xec en blanc”

Amb alguna alteració del protocol, els portaveus de l’oposició han intervingut després del batlle per justificar el sentit del seu vot en la investidura. Marc Barbens, de Junts per Solsona, ha argumentat que han preferit “no donar un xec en blanc” a l’executiu amb majoria absoluta, i ha afirmat que “toca fer una oposició responsable”. De totes maneres, Barbens ha estès la mà als regidors del govern per trobar vies de col·laboració i “tirar endavant aquelles coses que a la ciutat encara manquen”.

Posar fil a l’agulla a la urbanització del Camp del Serra; construir una nova comissaria per a la Policia Local; renovar la plaça del Camp, millorar el carrer de Pere Màrtir Colomés i la via urbana de la Cabana d’en Geli; condicionar la zona poliesportiva; parlar del projecte de la piscina coberta; canviar les polítiques de Cultura, o obrir l’Agència de Desenvolupament Local a un territori més ampli són alguns dels objectius de Junts per Solsona per a aquest nou mandat.

Oposició constructiva

Per als cupaires, la seva missió passarà per empènyer el govern municipal en la línia d’avançar en democràcia directa; en sostenibilitat; en feminisme en totes les polítiques socials; en sobiranies; en transparència i bon govern; en redistribució de la riquesa... Pilar Viladrich també ha descrit la voluntat de la seva formació de fer una “oposició constructiva” i allunyada de partidismes.

Encarna Tarifa, per la seva banda, ha demanat al conjunt de forces polítiques “treballar per aconseguir consens i per tornar a ser un país unit malgrat les diferències de pensament”. En l’àmbit estrictament local, la socialista s’ha compromès a tornar a “treballar pel bé de la ciutat i dels solsonins”.

I avui l’alcalde ha tornat a emocionar-se, especialment quan ha tocat els aspectes més personals i s’ha referit als valors i les maneres de fer que l’han fet com és. Ha parlat de “gent humil i treballadora i, abans que res, bones persones”, els seus pares, que l’observaven complaents des de la primera fila.

 

 

Participació