Fires

El 27 i 28 de juliol Sant Llorenç de Morunys celebrarà la Fira del Drap Piteu

Es tracta d’una nova fira que prendrà el relleu de les 8 edicions passades de la Fira Occitano-Càtar. El format serà molt similar, i es mantindrà l’estil de fira medieval. El canvi substancial és deixar de centrar-se en el món càtar per donar protagonisme a l’històric drap piteu

per Ramon Estany, Sant Llorenç de Morunys | 16 de juny de 2019 a les 08:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El cap de setmana del 27 i 28 de juliol, la vila de Sant Llorenç de Morunys es vestirà, un any més, de vila medieval, amb totes les parades d’artesans i tota l’estètica de l’edat mitjana que des de fa 8 anys es porta fent sempre en un cap de setmana de juliol. No obstant, des de l’Ajuntament, juntament amb la col·laboració de diverses entitats del poble, es va decidir deixar de centrar la fira en el món occitano-càtar per a iniciar una nova fira, centrada en una de les peces més importants de la història de la vila, com és el famós drap piteu.

El drap piteu era un drap de llana que es fabricava a Sant Llorenç de Morunys, teixit amb un tramat característic que el feia molt resistent. Va ser una de les principals fonts econòmiques del poble des de l'edat medieval fins a mitjans del segle XIX. Actualment, se’n poden veure diferents mostres exposades al Museu – Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, situat al mateix nucli històric de Sant Llorenç de Morunys. Amb la fira es pretén difondre tota la informació històrica que es coneix sobre el drap piteu, i mirar de donar-li la importància que es mereix. D’aquesta manera, els visitants podran saber molta més informació sobre aquesta peça, i podran comprendre com va marcar la societat i l’economia de tot el poble durant més de 500 anys.


Durant els dos dies de fira, el nucli antic del poble de Sant Llorenç de Morunys acollirà més de 20 parades de firaires artesans, alguns centrats exclusivament en el tèxtil. Enmig de l’ambient medieval, es realitzaran diferents visites guiades i teatralitzades, per tal de conèixer els diferents personatges involucrats en tot el procés de fabricació i comercialització del drap piteu, o bé els diferents llocs relacionats amb el drap, com per exemple les perxes, unes sales obertes situades a les golfes de diferents cases del nucli antic, on s’hi posava una llarga fusta utilitzada per a assecar els draps. Es realitzaran també diferents tallers relacionats amb el tèxtil, i algun més concret del drap piteu, per tal que es pugui mostrar al públic com es fabricava, i que es puguin conèixer tots els detalls de la seva elaboració. I com en l’anterior fira occitano-càtar, també hi haurà presentacions de llibres i concerts a diferents llocs del poble. El programa d’actes complet serà publicat per l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i l’Associació de Turisme de la Vall de Lord en unes setmanes.

 

 

Participació