Música

Unes jornades per descobrir l'orgue de Cardona

La comissió pro-orgue de Cardona ha organitzat unes jornades el proper cap de setmana, dies 8 i 9 de juny, per a conèixer de primera mà el procés de restauració de l'orgue de Cardona i poder aprofundir en la història de la tradició organista de la vila ducal

per Comissió Pro Orgue , Cardona, 7 de juny de 2019 a les 10:22 |
Imatge història de la Inauguració de l'orgue a Cardona (1965). Arxiu Coral Cardonina
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El proper dissabte 8 de juny, a les 12h, tindrà lloc una visita al Taller de restauració Caius Mujal (Camí Mare de la Font núm. 4, Cardona), on tots aquells que ho desitgin podran conèixer els detalls de la intervenció que s'està duent per a la rehabilitació del històric instrument cardoní. Construït per l’empresa Organeria Española l’any 1948, l'orgue actual fou traslladat a Cardona l'any 1965, provinent d'una capella de Santpedor, propietat de la família Jorba.  

Es tracta d'un instrument que comprèn 11 registres, dos teclats (56 notes cadascun) i un pedaler (30 notes) més els acoblaments, amb un total de 552 tubs i 17 canonges que s’accionen per mitjà d’electrovàlvules. Tot el conjunt està connectat a la consola per mitjà d’un cablejat elèctric que s'ha hagut desendollar per a la restauració. La consola disposa d’un sistema de multi-contactes elèctrics que són accionats mecànicament mitjançant les tecles.

Després de diverses reparacions parcials al llarg dels darrers cinquanta anys, les connexions de la seva consola es trobaven en un estat de deteriorament força important, així com alguns dels seus tubs, cosa que urgia un sanejament a fons. D’aquí que la parròquia de cardona es constituís una comissió per impulsar la reparació de l’instrument, obra en la qual el taller de Caius Mujal ja fa varis mesos que hi treballa.

Els assistents a aquesta visita podran veure les entranyes de l'instrument, conèixer els seu sofisticat mecanisme de funcionament i també veure l'abast de la rehabilitació que s'està duent a terme, tot plegat explicat pel seu restaurador.


L'endemà, diumenge 9 de juny,  a les 19h, a la Cripta dels Sants Màrtirs de Cardona (església parroquial), tindrà lloc una conferència a càrrec del Dr. Andreu Galera, director de l'arxiu municipal de Cardona, a l'entorn de la història dels orgues i els mestres de capella cardonins. Una tradició que es remunta vàries centúries enrere i que els assistents podran descobrir amb tot detall gràcies a l'estudi que n'ha fet l'historiador cardoní.  
Ambdós actes són gratuïts i estan oberts a tot tipus de públic que hi pugui tenir interès.

 

 

Arxivat a:
Cultura, Cardona, orgue
Participació