Exposició

Una exposició mostrarà retrats antics de primera comunió

Saps qui són? Arxiu Vicens: Primera Comunió

per Redacció, Solsona | 28 de maig de 2019 a les 16:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El proper dissabte 8 de juny s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “Saps qui són?. Arxiu Vicens: primera comunió” i restarà oberta fins el diumenge 23 de juny. Estarà instal·lada a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal.

L’autor dels retrats, Josep Maria Vicens i Purgimon (1884-1961), va ser un fotògraf solsoní que va col·laborar amb Adolf Mas i va participar en moltes iniciatives com l’Àlbum Meravella o l’Enciclopèdia Espasa. També va retratar a molts solsonins i les fotografies que es presenten formen part d’aquesta vessant. Aquestes imatges, són un testimoni de gran interès i poder-les contextualitzar i posar-hi un nom i un cognom encara els confereix més valor individualment però, també, en el pla col·lectiu.


La realització i la producció de l’exposició ha anat a càrrec de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, essent-ne la comissària la Rosa M. Vila. L’exposició està formada per uns dos-cents retrats de nens i nenes que celebren la primera comunió. Totes les fotografies formen part de l’Arxiu Vicens i una part significativa de les mateixes no estan identificades. Un dels objectius de l’exposició és avançar en aquest aspecte. Així doncs, es vol que sigui una exposició participativa i, per aquest motiu, està pensada i dissenyada comptant amb la participació de la gent, especialment la gent gran. En aquest sentit, està prevista la realització de dos tallers dins els actes de la Setmana de la Gent Gran.

L’exposició comptarà amb diferents espais, més enllà del fotogràfic, que és el central. Aquests ens introduiran i ens faran recordar aspectes religiosos i socials de la primera comunió, una cerimònia que marcava un abans i un després en el creixement dels infants.  


És una exposició diferent en molts sentits, tant per la temàtica com per l’ambientació, però un  dels seus trets més importants és que requereix la participació de la gent, a qui demanem la seva col·laboració.

   

 

Participació