Entrevista als alcaldables

David Rodríguez (ERC): «El tanatori no és un equipament que faci il·lusió, però és una qüestió de responsabilitat»

Preguntes dels lectors als candidats

per Ramon Estany, Solsona, 24 de maig de 2019 a les 08:20 |

-Tenint en compte que la instal·lació de la gespa artificial al camp de futbol es va produir ja fa 12 anys, junt amb un l’ús intensiu al que ha estat exposada, faria falta una renovació,  quina actuació  en pensen fer?

Intentarem allargar tant com puguem, per que són molts diners, però som conscients que no es podrà esperar 4 anys més. Pensem que encara està en bones condicions i seriem malbaratadors  si la canviéssim de seguida.


-Ens trobem sovint que els 4 vestidors existents al camp municipal són insuficients i alguns equips han d’usar els vestidors de les piscines, quina solució aporten?

Reconec que en el tema de les instal·lacions esportives hi ha una mancança important d'inversions. S'ha fet manteniment i petites obres, però és que els ajuntaments no hem disposat de diners per fer aquestes actuacions. Ara sembla que la cosa canviarà i disposarem de més recursos. Som conscients que hem de fer noves inversions i no n'hi ha prou amb el manteniment o anar fent pegats. El que cal fer, és un projecte definitiu i clar, i anar fent per fases.

-La seva política respecte taxes i tributs municipals, particularment l'IBI. Voldria una resposta concreta, amb percentatges d'increment o decrement (el que tinguin pensat fer), no em vinguin amb que faran una "fiscalitat que no asfixii el contribuent" o "no apujarem impostos". Xifres concretes, sis plau.

L'IBI té molt poc marge, tot i que hi ha gent que diu moltes coses. Nosaltres creiem, i ens hem assessorat, que el marge d'actuació és molt baix per que la normativa d el'IBI és de caire estatal i no la regula l'ajuntament, que sí que pot fer en determinats casos algunes excepcions molt limitades.

Amb tot, l'IBI és la principal font d'ingressos de l'Ajuntament, i és un impost per si força progressiu, qui més té, més paga.
Nosaltres preveiem que amb la millora econòmica de la ciutat i el corresponent augment d'ingressos que hi haurà, podrem repercutir algunes millores en les taxes i tributs en aquells ciutadans que estan més al marge de la millora econòmica, com la gent gran que viu sola i discapacitats i proposarem línies de subvencions per pagar aquests impostos.

-Un tanatori municipal en condicions optimes i espais per a cerimònies civils és un projecte necessari. El pressupost de l’avantprojecte (cap uns 1,5 milions d’euros) demostra un compromís rellevant. És un pressupost important que permet altres solucions a la proposta d’ERC. El lloc a on es vol ubicar (antic Casal de Jubilats) no compte amb un consens social. La Comissió de Turisme de SolsonaCoo, per unanimitat, va proposar ubicar-hi un “Mercat de Productes de Proximitat i Artesanies i l’Oficina de Turisme”. Molta gent opina que el lloc és excessivament cèntric i concorregut i no permetrà el recolliment i la tranquil•litat que reclama un Tanatori. Tenint en compte aquesta enunciat, la meva pregunta a ERC és: Estaria disposada ERC a fer una CONSULTA POPULAR sobre la destinació del local de l’antic Casal de Jubilats?. Tanatori o Centre de Promoció Turística i Mercat de Productes de Proximitat i d’Artesanies?.

No, a una consulta. És el projecte que portem al nostre programa electoral, i serà la gent amb el seu vot qui validarà si es fa o no. És veritat que a un sector determinat li sembla que aquest espai estaria bé destinar-lo a promoció econòmica, però si parles amb altres entitats també creuen que és un espai que els hi seria d'utilitat i servei per la seva activitat, és doncs, un espai que tothom hi veu possibilitats.
El que no s'hi val és jugar amb els serveis bàsics. El Tanatori és un servei bàsic, i nosaltres hem estat disposats a escoltar opcions alternatives a l'antic Club Sant Jordi, però havien d'anar acompanyades d'una opció per al tanatori, i fins ara ningú no ens ha plantejat una opció seriosa.
Ja sabem que el tanatori no és un equipament que faci il·lusió a la gent, però és una qüestió de responsabilitat. Tenim l'obligació de donar serveis essencials a la ciutadania, i l'espai de l'antic Club Sant Jordi, un cop estigui fet, la gent en canviarà la percepció, recordem la tradició d'acompanyar el fèretre a la Catedral i pensem en la gent gran o que té problemes de mobilitat; no podem ubicar un tanatori en un lloc apartat de la ciutat.

 

Participació