Centre Sanitari

La direcció del Centre Sanitari del Solsonès assegura que tots els treballadors cobren el sou

Sara Alarcón explica que només els queda pendent d’ingrés de l’import per les anomenades DPO -direcció per objectius- corresponents a l’exercici del 2017

per Redacció , Solsona, 10 de maig de 2019 a les 07:19 |
Pilar Fons, presidenta executiva del Centre Sanitari, i Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, durant la roda de premsa | Ramon Estany
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

 La direcció del Centre Sanitari del Solsonès ha volgut desmentir aquest dijous en roda de premsa alguns dels missatges que hi ha als cartells anònims que s’han penjat a l’hospital i que, segons denuncien, “són mentida”. La presidenta de l’ens, Sara Alarcón, ha destacat que tots i cadascun dels treballadors del centre sanitari “cada mes cobra el seu sou i les pagues que li toca”. La màxima responsable política ha dit que només els queda pendent l’ingrés de les anomenades DPO – direcció per objectius- corresponent a l’exercici del 2017. Actualment, les negociacions per les millores salarials dels treballadors estan trencades, i els professionals han amenaçat amb presentar una demanda que la direcció encara no ha rebut. L’any passat l’hospital va tancar amb 104.000 euros de dèficit.

Un dels cartells penjats al Centre Sanitari del Solsonès


Sara Alarcón ha volgut sortir al pas de les acusacions que en forma de cartell pesen al Centre Sanitari del Solsonès sobre la direcció. Hi ha un cartell que els recrimina que no els paguin el sou, però sobre això Alarcón directament ha dit que és una “mentida”. “Allò que queda pendent de cobrar són les DPO –direcció per objectius- en relació al 2017 i que pot rondar els 150 o 170 euros per treballador”, ha afegit. A més, la presidenta ha insistit que aquestes quantitats estan compromeses i ha assegurat que es pagaran.


Alarcón ha posat sobre la taula les retribucions anuals brutes que de mitjana el 2018 van cobrar els diferents professionals de l’hospital. Pel que fa a metges i farmacèutics, 66.137 euros bruts anuals; les infermeres i fisioterapeutes, 45.200 euros bruts anuals; els auxiliars 24.800 de mitjana; i els administratius i zeladors en van cobrar 26.100.

Un dels cartells també acusa la direcció de mala gestió. En aquest punt, Sara Alarcón ha ressaltat les penalitzacions a què ha de fer front el Centre Sanitari perquè alguns professionals no estan disposats a seguir les recomanacions del CatSalut a l’hora de receptar. “En comptes de bonificacions si ho fessin bé, tenim penalitzacions”, ha criticat.


La principal responsable política de l’ens ha assenyalat que tot el que ha passat té una conseqüència directa en el centre sanitari. En primer lloc, s’estan trobant amb dificultats per trobar personal “perquè diuen que tenen por de no cobrar”. “Quan això és mentida”, ha insistit. Passa el mateix amb alguns dels concursos destinats a empreses subministradores, que han quedat deserts, perquè les empreses temen no cobrar. “Això és mentida i de fet estem pagant a 30 dies”, ha afegit Alarcón.

L’objectiu a curt termini que es marca Sara Alarcón és sanejar el dèficit. Després, un altre objectiu a mitjà termini és aconseguir estabilitat pressupostària, i així poder incloure un capítol d’inversions al pressupost. “Només s’han pogut fer les mínimes”. Un altre dels propòsits és canviar el model de gestió i finançament del centre. De fet, en aquest punt ja s’està treballant i s’està en negociació amb el CatSalut perquè sigui una realitat. L’actual concert amb el CatSalut acaba el 2021.

Personal del Centre Sanitari, en una de les parades de protesta Foto: Ramon Estany


Tot i que les converses amb els treballadors i el comitè ara mateix estiguin trencades, Alarcón s’ha mostrat oberta a recuperar el diàleg , “sense posar-nos les cotilles dels imports màxims”, ha afegit. De fet, aquest és un dels punts de desacord, ja que la plantilla volia que les millores salarials incloguessin els imports màxims possibles també en tots els complements salarials. També hi havia altres qüestions com el 100% de la incapacitat temporal des del primer dia de baixa. Davant la proposta del comitè Alarcón ha relatat que els va traslladar la impossibilitat de prendre cap decisió en aquest sentit que incrementés encara més el dèficit de la institució. En aquest punt és quan es van trencar les converses i l’anunci de presentar una demanda que tindria el suport de la meitat de la plantilla. La direcció del centre sanitari encara no ha rebut la demanda.

 

Participació