Espectacle

Solsona acull la primera cita de la gira catalana «La idea d'Europa»

Diumenge al Teatre Comarcal, l’actor de teatre, televisió i cinema Òscar Intente interpretà un monòleg musicalitzat per Ferran Martínez

per Redacció, Solsona, 6 de maig de 2019 a les 07:26 |
Un moment de l'espectacle


“La idea d’Europa” ha arribat a Solsona aquest diumenge 5 de maig al Teatre Comarcal  amb motiu  de la Setmana d’Europa a Catalunya. Unes 50 persones han gaudit amb aquesta adaptació teatral del text de George Steiner "La idea d’Europa", de l’actor i director Òscar Intente, que recorre les quatre províncies de Catalunya amb motiu de la Setmana d’Europa 2019.


L'acte ha estat presentat prèviament pel solsoní Jordi Guixé, director de l'Observatori Europeu de Memòries, que ha explicat que L’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona promouen una gira d'aquesta ’obra de teatre en el marc de les commemoracions de la diada d’Europa a Catalunya. Les funcions es realitzaran entre els dies 5 i 10 de maig de 2019 a Solsona (5 de maig), Valls (7 de maig), Banyoles (9 de maig) i Vilanova i la Geltrú (10 de maig) i comptem amb la col·laboració dels Ajuntaments de Solsona i Banyoles, del Foment Vilanoví, de l’Institut d’Estudis Vallencs. L’objectiu és promoure el debat ciutadà al voltant de la Unió i reflexionar sobre les seves institucions. 
 
L’espectacle és un monòleg musicat dirigit i interpretat per Òscar Intente, acompanyat per l’acordionista Ferran Martínez i es basa en la conferència homònima de George Steiner publicada l’any 2004 i traduïda al català per Víctor Compta. El text de Steiner (París, 1929) parteix del qüestionament del significat de ser europeu en un món globalitzat, i en el qual Europa intenta recuperar el seu patrimoni intel·lectual i cultural per tornar a imaginar la seva identitat.

La gira coincideix amb la Setmana d’Europa, quan es commemoren la creació del Consell d’Europa, el 5 de maig de 1949, i la declaració de Robert Schuman, en la que l'aleshores ministre d'afers exteriors de França va proposar la creació d'una comunitat europea del carbó i l’acer.

 
 
LA IDEA D’EUROPA
“La idea d’Europa” és el títol d’una conferència de George Steiner (Paris, 1929) que parla de l’home europeu contemporani. Dels homes, dones i nens europeus que duen, com si fos una motxilla massa carregada, un pes a l’esquena. El pes d’un passat brutal i grandiós alhora. 
 
Hem arribat fins aquí. Bé, i ara què? Què és Europa?
 
L’home, diu Steiner, té una gran capacitat per fer el mal, però també té una gran capacitat per dedicarse a coses ben inútils; la música, les matemàtiques, la poesia, la bellesa..., potser la bondat. La recerca d’aquestes capacitats és l’única resposta a la incertesa del nostre continent davant la globalització del món. Néts desorientats de velles glòries.
 
Aquest espectacle és, també, una proposta de debat que connecta més que mai amb l’actualitat europea. 
 
L’obra s’ha estrenat a la Sala Maria Plans de Terrassa i s´ha programat al Hall del Teatre Romea, Biblioteca Nacional de Catalunya, Círcol Maldà, i a la Sala Beckett. Entre altres llocs s´ha pogut veure a la Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Sala Trono de Tarragona, MUME (Museu Memorial de l´Exili – La Jonquera), Alliance Française de Sabadell, i al Centre Català de Luxemburg.
 
 
ÒSCAR INTENTE

Actor de teatre, televisió i cinema. Els s e u s darrers treballs han estat a la sèrie de TV3 La Riera en el personatge de Santi i amb la Companyia La Perla 29.
 
Llicenciat en Art Dramàtic per l´Institut del Teatre de Barcelona, ha treballat, entre altres, a la Companyia Flotats, Teatre Nacional de Catalunya, Biblioteca Nacional de Catalunya i a la majoria de sales alternatives de Barcelona, en temporades estables, fent gira pel territori i en fires i festivals (Temporada Alta, GREC, Tàrrega, Manacor, Málaga, Luxemburg, Buenos Aires i Montevideo).
 
Ha produït, dirigit i interpretat els espectacles “Hem escollit” amb textos de diferents poetes catalans. “La idea d`Europa”, amb text de George Steiner. "Babar" amb música de Francis Poulenc. "Léon, al desert dels prínceps", adaptació lliure de "El Petit Príncep" d`Antoine de Saint-Exúpery i l´espectacle clonwpoètic "Ca lluny, reDéu...!"
 
A la televisió ha participat en les sèries de TV3 La Riera, Ermessenda, Vendelplà, KMM, Històries del Zoo, Setze dobles, i a Cuéntame, de RTVE.
 
Al cinema ha participat en dues pel·lícules de Ventura Pons (Any de gràcia i Un berenar a Ginebra), en l`òpera prima de Mar Coll, Tres dies amb la família i a Clara no lo esperava de Roser Aguilar.
 
 
FERRAN MARTÍNEZ
Professor de piano, exerceix a l’Institut del Teatre en l’àmbit de la Direcció Musical.
 
Com a compositor per al teatre ha treballat per a la Companyia Pep Bou, L’Estaquirot Teatre, Companyia Curial, Comediants, entre altres. Compositor, arranjador, intèrpret i productor de l’Orquestrina Galana i de Solistes de la Costa.
 
Fundador del Festival Tradicionàrius i col·laborador habitual de Jaume Arnella, Josep Tero i Miquel Gil, tant en concerts com en discos. Ha dirigit l’Orquestra de Cambra Tradicional Catalana i l’Orquestra Simfònica de la Canya.
 
 

 

Participació