Actes, esdeveniments, jornades

L'Editorial Efadós i l'Ajuntament de Solsona presenten un col·leccionable sobre la història recent de la ciutat

Dijous 2 de maig a 2/4 de 8 de la tarda a la Biblioteca Carles Morató

per Redacció, Solsona | 30 d'abril de 2019 a les 06:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El divendres 12 d'abril va sortir al carrer el primer lliurament de L’Abans: Recull gràfic de Solsona (1864-1979), un col·leccionable amb fotografies representatives de la ciutat durant aquest període històric. És una obra coral editada per l’Editorial Efadós i l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Solsonès. 

Aquesta obra recopila un miler d’imatges, aproximadament. El període cronològic s’enceta el 1864, coincidint amb la data de la primera fotografia coneguda de Solsona fins al moment, signada pel fotògraf Francesc de Paula Arenas, “Steff”, i s’estén fins al 1979, any de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura. Les imatges, moltes de les quals són inèdites, provenen majoritàriament d’àlbums familiars i col·leccions particulars de ciutadans i entitats que han anat responent a la crida dels documentalistes.


S’ha volgut que el col·leccionable fos el màxim de coral possible i, per aquest motiu, també s’ha confiat en un col·lectiu de vuit autors de diferents àmbits professionals. Són Albert Colell, Roser Fons, Míriam Montraveta, Joan Ramon Nova, Rafael Pérez i Cabanes, Jordi Torner, Rosa M. Vila i Noemí Vilaseca. Els capítols en què s’estructurarà el llibre, que intenta ser una aproximació divulgativa i amena a l’evolució de la vida quotidiana de la població, parlaran de carrers i places; festes i tradicions; institucions; cultura, lleure i esports; món a pagès i oficis tradicionals, comerç i transport i ensenyament. 

50 fascicles setmanals


L’Abans, que forma part d’una col·lecció d’Efadós amb més d’un centenar de volums de municipis de Catalunya i les Balears, s’edita en fascicles de periodicitat setmanal. Cada fascicle té un preu fix de 3,10 euros, que surt a la venda tots els divendres fins a arribar als 50 lliuraments per completar el llibre, de 840 pàgines i una enquadernació de luxe.   

Presentació del projecte


El col·leccionable L’Abans: Recull gràfic de Solsona (1864-1979) es presenta públicament el dijous 2 de maig a dos quarts de vuit de la tarda al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató. Hi intervindran l’alcalde, David Rodríguez, i alguns dels autors. També s’hi projectarà un audiovisual amb algunes de les imatges recollides.

 

Participació