Pàsqua

Les Caramelles porten el caliu de la Pàsqua als solsonins

L’Orfeó interpretà un vals per a cor i petita banda del compositor Ramon Pujol i Llanes escrit a la ciutat l’any 1928

per Redacció, Solsona, 26 d'abril de 2019 a les 10:06 |
L'Esplai Riallera celebra enguany el 50è aniversari | Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

L'Orfeó Nova Solsona, l'Esplai Riallera, l'Esbart Dansaire També Canta l'Ocellada i la Cobla
Juvenil Ciutat de Solsona foren els protagonistes del passat Diumenge de Pasqua. El dia 21

d'abril al matí, per diferents places i carrers de la ciutat, les diferents colles de caramellaires
oferiren les habituals cantades i ballades de caramelles acompanyades pels Trabucaires.
El recorregut sortí del Casal de Cultura a 3/4 d'11 del matí i passà per diferents punts del nucli urbà de Solsona entre els quals la plaça del Camp, la Casa de la Ciutat, on ban ser rebuts per l'alcalde de Solsona i regidors, l'Hospital de Llobera o la plaça Major. A més, com cada any, el participants desitjaren una bona Pasqua als residents de l'Hospital Pere Màrtir Colomés i als usuaris del Centre Sanitari.

 

Foto: Ramon Estany


Enguany, les nenes i nens de l’Esplai estan de celebració perquè fa 50 anys que el claretià

Jaume Vergés i Espinàs va crear la coral infantil que amb el temps va esdevenir l’actual centre d’esbargiment i educació en el lleure. Per l’ocasió cantaren Som els solsonins, una cançó amb lletra de Vergés que la coral cantava en els seus primers anys d’existència. Per la seva banda, els membres de l’Esbart ballaren una versió per a cobla del Ballet de Solsona, dansa reintroduïda durant la Pasqua de l’any anterior, mentre que l’Orfeó, que a finals d’any donarà tret de sortida al seu centenari, oferí un parell de caramelles amb l’acompanyament instrumental de petita banda.

Foto: Ramon Estany


Dues caramelles de dos solsonins
Les caramelles que enguany ha preparat l’Orfeó Nova Solsona són obra de dos compositors
locals. L’una, amb el títol Caramelles, és del solsoní Josep Maria Casafont i Fornell (1935-2012), prevere i músic que va desenvolupar la seva activitat com a organista i director,especialment a Cardona on va fundar la Coral Cardonina i va crear l’Escolania Parroquial il’Schola Cantorum.

L’altra peça és Cant de Felicitació, escrita a Solsona l’any 1928 per Ramon Pujol i Llanes (1882- 1949). Es tracta d’un vals per cor i petita banda que forma part d’un conjunt de diverses caramelles escrites pel mateix compositor. El manuscrit original de l’obra formava part de l’arxiu de l’Schola Cantorum del Seminari de Solsona i avui es conserva a l’Arxiu Diocesà. Pujol, conegut popularment amb el nom de Mossèn Folia, era compositor i organista i va fer la seva carrera a Berga i Solsona. Entre d’altres fou director de l’Escolania del Claustre i organista de la Catedral. Va escriure obres d’àmbit religiós i popular i d’aquest últim gènere en destaquen caramelles, cançons, sardanes i fins i tot la música per als Pastorets. A més, va realitzar una tasca etnològica i folklorista a l'entorn de les festes populars de Solsona i destaca per ser el primer músic que recollí i inventarià les melodies populars dels gegants i altres elements del Corpus i la Festa Major i les harmonitzà per a petita banda.

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

Foto: Ramon Estany

 

Participació