Coral Cardonina

La Coral Cardonina presenta un espectacle sobre la passió amorosa

El proper dissabte 27 d'abril, l'església de Sant Miquel de Cardona acollirà un espectacle que vol ésser una reflexió a l'entorn de la passió amorosa, expressada a través de diferents disciplines artístiques

per Redacció, Cardona, 25 d'abril de 2019 a les 08:40 |
AMORE ET DOLORE - Foto González, Ribas, Cobacho

La producció “Amore et Dolore. Figuracions musicals de la passió amorosa” ha estat impulsada per la Coral Cardonina i comptarà, a banda dels cantaires cardonins, amb la participació del ballarí Víctor González i la pianista Francina Ribas. Tal com apunta Ovidi Cobacho, director artístic de la producció, en les notes al programa, l'espectacle vol ésser “un viatge iniciàtic que partirà de l'evocació de diversos episodis emocionals de la naturalesa amorosa particular i profana” fins a explorar “la contemplació d'un amor universal fet d'esperit i d'eternitat”.

Tres anys després de l'estrena de l'oratori “La passió de Cardona”, dins el marc del mateix Cicle de Música Sacra, el cor cardoní afronta el nou repte d'estrenar un nou espectacle que combinarà i explotarà els vincles de tres disciplines artístiques: la música, la dansa i la poesia. A partir d'una acurada selecció de poemes que versaran sobre diferents registres de la passió amorosa, la música i la dansa prendran la iniciativa per donar veu i cos als sentiments i les emocions que evoquen les diverses manifestacions que alimenten l'experiència estètica amorosa. L'enamorament, l'atracció, la gelosia, la traïció, el desengany, el dolor, el misticisme, i l'espiritualitat seran evocats a partir de l'obra de poetes i compositors de diferents períodes i àmbits geogràfics. Els versos de clàssics espanyols com Jorge Manrique, Lope de Vega, San Juan de la Cruz, García Lorca o Pablo Neruda, s'alternaran amb els poemes d'escriptors catalans com Verdaguer, Maragall, Espriu, Martí i Pol, Ramon Llull o Salvat Papasseit; sense descuidar també la veu de notables autors cardonins com Manuel Bertran i Oriola, Josep Cardona i Agut o Glòria Gangonells i Creus. Unes paraules que trobaran la seva equivalència musical en l'obra de compositors de diferents estils i períodes històrics, com ara Orlando di Lasso, J. S. Bach,  Beethoven, H. Lützel, Z. Kodály, Carl Orff, així com de músics catalans com Vicenç Bou, Francesc Vila o Josep M. Casafont, entre d'altres.


Els cantaires cardonins seran els encarregats d'interpretar les composicions musicals, per la qual cosa han estat assajant i treballant-hi intensament els darrers mesos. Alguns d'ells, membres també de la companyia teatral El Traspunt, seran els encarregats de recitar els diversos textos poètics. En el bloc central del concert, González dansarà  entre la bancada de la nau del temple cardoní, acompanyat des del piano per Francina Ribas. També podran escoltar-se, intercalades, les intervencions solistes del tenor i jove actor cardoní Bernat Barat.

Aquest espectacle serà l'encarregat de cloure la 15a edició del Cicle de Música Sacra de Cardona. Les localitats poden adquirir-se anticipadament a la l'Oficina de Turisme de Cardona fins al migdia del mateix dissabte 27 d'abril. Una hora abans del concert, s'habilitaran taquilles a l'entrada del temple. El preu únic és de 10€.

   

AMORE ET DOLORE


Figuracions musicals de la passió amorosa
Intèrprets: CORAL CARDONINA; Francina Ribas (piano), Víctor González Huertas (dansa); Ovidi Cobacho Closa, direcció.
Dissabte 27 d'abril de 2019, a les 21:00h. Església de Sant Miquel de Cardona.
Localitats: 10€. Venda anticipada a l'Oficina de Turisme de Cardona.
Víctor González Huertas (1977), ballarí. Nascut a Cardona, d'ençà dels trenta anys va emprendre la seva incursió en el món de la dansa contemporània sota la influència de figures com Lynn Johansson, Helena Canas o África Navarro. S'ha especialitzat en l'àmbit de la improvisació i ha participat en nombrosos esdeveniments i produccions, entre d'altres amb la ballarina Anna Novellas, l' Associació La Mandraga, la compañía La Veronal, la Multitut de Tamara Cubas o VIR d'Ana Natt. Compagina les seves actuacions amb la formació en l'especialitat de Dansa Contemporània a l'Escola de Dansa i Multimèdia de Barcelona (ESDM).

Francina Ribas Vicente (1993), pianista. Nascuda a Cardona, va iniciar la seva formació a l'Escola de Música Municipal Musicant i posteriorment va completar-la al Conservatori de Manresa i al Taller dels Músics de Barcelona, on va adquirir un gran bagatge com a pianista. Ha realitzat nombroses actuacions arreu del Bages, acompanyant formacions com ara la Banda de Música de Cardona, la companyia el Traspunt o la Coral Cardonina, entre d'altres. En l'actualitat, compagina la seva activitat com a intèrpret amb la tasca docent que desenvolupa a l'escola Àtic Taller Musical de Solsona, on imparteix llenguatge musical i piano.   

Ovidi Cobacho Closa (1977), director. Nascut a Cardona, inicià els seus estudis a l'escola Ars Musicae i completà els seus estudis al Conservatori de Música de Terrassa i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha realitzat diverses publicacions relacionades amb l'àmbit de la musicologia i ha desenvolupat una intensa activitat com a crític musical, conferenciant i programador artístic. Va ser el director-fundador del Cicle Veus del Bages, durant els anys  2005 – 2010, i ha coordinat i dirigit artísticament diversos espectacles musicals i operístics. D'ençà del 2013, dirigeix la Coral Cardonina. 

CORAL CARDONINA Fundada l’any 1958 per mossèn Josep M. Casafont, la Coral Cardonina és una de les entitats culturals amb més tradició de la vila ducal. D’ençà de la seva creació, ha solemnitzat els oficis religiosos i les principals festivitats del municipi, ha dinamitzat la vida cultural cardonina amb nombroses actuacions musicals i ha realitzat desenes de concerts arreu de la geografia catalana, Andorra i les Illes Balears.
Els orígens de l'entitat es remunten a l'antiga Schola Cantorum de Sant Miquel, un cor masculí que va acabar integrant-se amb una secció femenina l'any 1967, conformant així una agrupació de veus mixtes que passaria a anomenar-se Coral Cardonina. Durant aquests seixanta anys la formació ha estrenat i ha cultivat un extens repertori que, any rere any, es renova amb la incorporació de noves peces i arranjaments, així com també amb la recuperació de composicions antigues del seu fons arxivístic. Amb el pas del temps, la composició del cor ha anat canviant i s'han anat renovant els seus membres, però sempre s'ha mantingut ferm el seu compromís en pro de l'art i del cardonisme.
En l'actualitat la formació està integrada per una tretena de cantaires sota la direcció del musicòleg Ovidi Cobacho Closa.

 

Participació