Economia social

La Generalitat exposa a Solsona que preveu posar les bases de la Llei d'Economia Social a la tardor

El Homrani ha qualificat d "'imprescindible" una norma "que ha de servir de paraigües"

per Redacció, Solsona | 18 d'abril de 2019 a les 06:36 |
Assistents a la trobada, amb l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, i els consellers Chakir el Homrani i Teresa Jordà al mig | Gemma Aleman
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La creació d'una Llei d'Economia Social a Catalunya segueix avançant. Així ho ha reconegut el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha establert que és previst que a la tardor es realitzi una trobada amb l'Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) per posar en comú "les línies bàsiques" d'una norma que "ha de servir de paraigües a tota l'economia social". El Homrani, acompanyat de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha participat aquest dimecres en una jornada a Solsona de promoció de l'economia social i el cooperativisme.

La jornada, que ha reunit a un centenar de persones, ha servit per intercanviar experiències entre la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i els Grups d'Acció Local. "Pretenem refermar un compromís de treball conjunt per continuar contribuint a millorar la qualitat de vida de les zones rurals", ha assegurat la consellera Jordà, tot insistint en la importància que té el món rural "perquè aquest país bategui amb força".


El Homrani, per la seva part, ha insistit en la importància d'impulsar l'economia social i el cooperativisme. El conseller ha destacat que l'economia social a Catalunya "dona feina a més del 10% de la població activa, aporta el 8% del PIB del país i agrupa a unes 60.000 entitats, que associen i presten atenció a uns cinc milions de persones".

Amb l'objectiu de donar-hi impuls, El Homrani ha avançat que la Llei d'Economia Social, reclamada des de fa anys, avança i que tant el seu departament com l'AESCAT estan fent els deures sobre quines han de ser les línies bàsiques. La intenció és trobar-se a la tardor per tal de "mirar de tancar la norma".


En paral·lel, el conseller també ha explicat que s'està treballant en la llei d'acció concertada "que ha de permetre que les cooperatives socials siguin més importants a l'hora de prestar serveis a les persones".
 

Pla general dels assistents a la jornada ‘Desenvolupament local: trobada d'intercanvi’ Foto: Gemma Aleman


Compartir experiències

La jornada ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la xarxa que engloba els Grups d'Acció Local (GAL) de Catalunya. Ha servit perquè els representants dels 14 Ateneus Cooperatius, dels 11 Grups d'Acció Local (GAL) i dels 72 Projectes Singulars del Programa d'Economia Social de la Generalitat poguessin compartir experiències i coneixements amb l'objectiu de promoure sinergies que puguin generar la creació de nous projectes conjunts.

El desenvolupament local

En el període de programació actual, 2014-2020, els Grups GAL representen el 73% del territori, i engloben 556 municipis i el 10% de la població. Formats per 331 actors locals d'arreu del territori -141 de públics i 191 agents privats-, són els encarregats de definir i aplicar l'Estratègia de desenvolupament local de cada territori.

Durant aquesta etapa 2014-2020, els ajuts Leader, una iniciativa europea per promoure la diversificació econòmica de les zones rurals i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants, compten amb un pressupost de 46 milions d'euros. Es preveu que es generin un total de 1.800 llocs de treball a tot el territori.

Pel que fa a la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, actualment més de 320 entitats públiques i privades formen part dels 14 ateneus existents. Des d'ella s'han creat 129 empreses d'economia social i solidària, amb més de 600 persones inserides.

 

Participació